Σελίδες

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Αργεντινή: παγετώνας Perito Moreno



Παρά το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, ο εντυπωσιακός παγετώνας Perito Moreno στη Γη του Πυρός δεν συρρικνώνεται, αλλά αντιθέτως μεγαλώνει κάθε μέρα κατά δύο μέτρα.




Ο παγετώνας έχει μήκος 30 χλμ., πλάτος 5 χλμ. και ύψος που σε ορισμένα σημεία φτάνει ακόμα και τα 700 μ.
Το Perito Moreno βρίσκεται στο εθνικό πάρκο των παγετώνων. Στην περιοχή υπάρχουν άλλοι 300 παγετώνες.



Στην επιφάνειά του υπάρχουν βουνά, χαράδρες, ποτάμια. Όλα από πάγο. Η θερμοκρασία κοντά στους 2 βαθμούς. Το καλοκαίρι ο πάγος μπορεί να έχει θερμοκρασία ακόμη και 7 βαθμούς.



Φέρει το όνομα του μεγάλου Αργεντινού φυσιοδίφη, που πρώτος μελέτησε και κατέγραψε τη γεωλογία,  τη χλωρίδα  και την πανίδα της Παταγονίας.



Κάτω από τη λίμνη ο παγετώνας συνεχίζει να απλώνεται. Ο πάγος φτάνει μέχρι το βυθό. Είναι ένα με τη γη. Κι όλος αυτός ο όγκος "σέρνεται" κάθε μέρα περίπου δύο μέτρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια "προχώρησε" τρία χιλιόμετρα.





Στο τέλος του παγετώνα αποκολλούνται κάθε λίγο ολόκληρα κομμάτια πάγου. Σαν τετραώροφες πολυκατοικίες, που έπειτα από ταξίδι υπομονής χιλιάδων χρόνων, πέφτουν στα νερά της λίμνης. Ο θόρυβος θα μπορούσε να συγκριθεί με όσο κρότο κάνουν εκατό κεραυνοί μαζί.




Οι αποκολλήσεις προκαλούνται από την αφόρητη πίεση του νερού, του εδάφους και της "επιμονής" του παγετώνα να επεκταθεί στη στεριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου