Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ολική έκλειψη σελήνης

Ολική Έκλειψη Σελήνης στο ΝΟΗΣΙΣ: Όταν η Σελήνη παίζει με τη σκιά της Γης

Η έκλειψη της σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν η Γη μπαίνει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Σελήνη. Τότε, ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται σε μια ευθεία γραμμή.


Η Σελήνη, που δεν έχει δικό της φως αλλά φωτίζεται από τον ήλιο, κρύβεται σιγά - σιγά πίσω από τη Γη, μπαίνει στη σκιά της και έτσι το φως του ήλιου δεν φτάνει για να τη φωτίσει με αποτέλεσμα να χάνει σταδιακά τη φωτεινότητά της.



Το αστρονομικό φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, θα είναι ορατό στον ουρανό της πόλης μας και το ΝΟΗΣΙΣ σας προσκαλεί για μια βόλτα στα αστέρια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπου η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, περιλαμβάνει:

19:00 - 21:30 Έκθεση αστροφωτογραφίας "Παρατηρητές του Χρόνου" του Λουκά Χαψή.

20:30 - 21:00 "Αναπαράσταση της έκλειψης και περιήγηση στον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό" στο ψηφιακό πλανητάριο από το Σταύρο Αυγολούπη, καθηγητή Αστρονομίας Α.Π.Θ.

21:00 - 24:00 Παρατήρηση της έκλειψης (έναρξη του φαινομένου στις 21:00 και λήξη στις 24:00) με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας και αστρικές διαδρομές στον ουρανό της πόλης με ξεναγό τον κύριο Αυγολούπη.

Παράλληλα, στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί στο Πλανητάριο προβολή της ταινίας "Τα Θαύματα του Σύμπαντος" και θα είναι ανοιχτό το Μουσείο Τεχνολογίας. Η είσοδος στο Πλανητάριο και στο Μουσείο θα είναι με μειωμένο εισιτήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αστρικά φαινόμενα και τις εκδηλώσεις, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΝΟΗΣΙΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου