Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Άννα Φράνκ



Η Άννα Φράνκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν Γερμανίδα και στη θρησκεία Εβραία. Η Άννα έγγραφε ένα ημερολόγιο όταν ήταν κρυμμένη με την οικογένεια της στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ, όταν τη χώρα είχαν κατακτήσει οι Γερμανοί.


 Η μετακόμηση της οικογένειας της σε μια σοφίτα, προκάλεσε μεγάλο σοκ στην Άννα. Το 1944 οι γερμανοί τους βρήκαν και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ύστερα η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα ρίχνοντας στο πάτωμα περιοδικά μαζί και το ημερολόγιο της Άννας.


Η Άννα και η αδερφή της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αφού τελείωσε ο πόλεμος ο πατέρας της Άννας που είχε σωθεί επέστρεψε στο διαμέρισμά, βρήκε το ημερολόγιο και το εξέδωσε με τον τίτλο The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο μιας Νεαρής Κοπέλας).


Στο ημερολόγιο η Άννα περιγράφει τη ζωή της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Είναι γραμμένο στα Ολλανδικά.


“Τετάρτη 3 Μαρτίου 1944”
“Είναι μια φοβερή εποχή. Γύρω λυσσομανάει ο πόλεμος και κανένας δεν ξέρει αν είναι ζωντανός την άλλη μέρα. Θυμάμε που ζούσαμε όλοι μαζί στην πόλη και περιμέναμε απο στιγμή σε στιγμή να την αδειάσουν για να φύγουμε. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες κανονιές και πυροβολισμούς και τις νύχτες μυστηριώδης ήχοι έρχονταν από τα βάθη. Αυτό συνεχίστηκε έτσι καμιά βδομάδα, ώσπου ένα βράδυ μας σκέπασε μια νύχτα που κρατάει ακόμη και σήμερα.”

Θεόδωρος Μ. / Θεόδωρος Π., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου