Σελίδες

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Διαμάντι



Το διαμάντι είναι ορυκτό με πολύ μεγάλη σκληρότητα και ιδιαίτερη λάμψη.

 Nυστέρι με συνθετικό λεπίδα διαμαντιών

Λόγω της σκληρότητας του χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές.


Αποτελείται από καθαρό άνθρακα. 


Στα αρχαία ελληνικά ονομάζεται αδάμας = αήττητος, ακατανίκητος. Οφείλει την ονομασία του αυτή στη μεγάλη του σκληρότητα. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη δαμάζω + το στερητικό ‘α’, καθώς στην αρχαιότητα όλες οι σκληρές πέτρες, που ήταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία, αποκαλούνταν αδάμαντες.


Τα διαμάντια σχηματίστηκαν σε βάθος μεγαλύτερο από 100 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Για τη μέτρηση του βάρους του διαμαντιού χρησιμοποιείται το καράτι / Ct. (1 καράτι = 200 χιλιοστά του γραμμαρίου).


Πιστεύεται ότι τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στην Ινδία. Υπάρχουν αναφορές στα διαμάντια από τον 4ο αι. π.Χ. Το εμπόριο διαμαντιών ξεκίνησε κατά τον 1ο αι. π.Χ. 


Από τον 13ο έως τον 16 αιώνα κέντρο διακίνησης των διαμαντιών ήταν η Βενετία. Κύριο κέντρο κατεργασίας διαμαντιών ήταν η βελγική πόλη Μπριζ. Στην συνέχεια τη θέση αυτή πήρε η πόλη Αμβέρσα (έλεγχε το 40% του παγκόσμιου εμπορίου) και αργότερα το Άμστερνταμ.



Στα μέσα του 19ου αιώνα ανακαλύπτονται σημαντικά κοιτάσματα διαμαντιών στη Νότια Αφρική. Το 1866, στις όχθες του ποταμού Οράγγη, ανακαλύφθηκε τυχαία το πρώτο διαμάντι, 10,73 καρατίων, που ονομάστηκε «Εύρηκα» και το 1869 ανακαλύφθκε ένα διαμάντι 47,75 καρατίων που ονομάστηκε «άστρο της Νοτίου Αφρικής».


Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο, 478 καρατιών ανακαλύφθηκε το 2008 στο Λεσότο


Κάντε κλικ εδώ για να δείτε μια παρουσίαση σχετικά με την εξόρυξη διαμαντιών στην Αφρική.


Κύριες χώρες παραγωγής διαμαντιών σήμερα είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ζαϊρ, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Αυστραλία.




Τα διαμάντια μπορεί να είναι ημιδιαφανή, διαφανή ή αδιαφανή. Έχουν διάφορα χρώματα. Το χρώμα ενός διαμαντιού μπορεί να αλλάξει αν αυτό ¨βομβαρδιστεί¨ με ακτινοβολία.


Για την κατασκευή κοσμημάτων χρησιμοποιούνται ημιδιαφανή ή διαφανή διαμάντια. Το 3%-5% των διαμαντιών παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων και τα υπόλοιπα για την κατασκευή εργαλείων (αδαμαντοτρύπανα, τζαμοκόφτες κ.ά.).





Εκτός από τα διαμάντια που δημιουργήθηκαν στη φύση υπάρχουν και τα συνθετικά διαμάντια που δημιουργούνται σε εργαστήρια. Συνθετικά διαμάντια κατασκευάζονται εδώ και μισό αιώνα. Τα περισσότερα συνθετικά διαμάντια έχουν χρώμα κίτρινο. Ακόμη παράγονται συνθετικά διαμάντια σε χρώμα μπλε, πράσιο, ροζ.


Η παραγωγή συνθετικών διαμαντιών ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες καράτια σε αντίθεση με την εξόρυξη των φυσικών διαμαντιών που φτάνει τα 120.000.000 καράτια (24.000 kg)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου