Σελίδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Χλωρίδα και Πανίδα του Δέλτα Αξιού




Στους σημαντικής ποικιλομορφίας βιότοπους του Δέλτα Αξιού έχουν καταγραφεί 500 περίπου είδη και υποείδη χλωρίδας, ενώ έχουν καταμετρηθεί και 215 είδη πουλιών από τα οποία 39 περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Από τα 215 είδη των πτηνών, που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή, τα 79 φωλιάζουν, ενώ τα υπόλοιπα ξεχειμωνιάζουν ή απλώς διέρχονται. Τα 85, από αυτά, προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις, νόμους και κοινοτικές οδηγίες. Εξίσου πλούσια είναι και η χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής του δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. 




Αναλυτικότερα:
Σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση αλάτων, όπως στα εκτεταμένα αλατούχα εδάφη, στις αμμοθίνες και κατά μήκος της ακτής αναπτύσσονται αλόφυτα, όπως η σαλικόρνια (Salicornia europea), η σαρκοκόρνια (Sarcocornia fruticosa) και διάφορα αρμυρίκια· τα φυτά αυτά σχηματίζουν πολυάριθμες νησίδες μέσα στις λιμνοθάλασσες και στα αλμυρά έλη, που αποτελούν καταφύγια για τα μεταναστευτικά πουλιά. Κατά μήκος του ποταμού Αξιού και στις περιοχές που πλημμυρίζουν το χειμώνα συναντώνται κυρίως συστάδες από αρμυρίκια του γένους Tamarix. 



Σε διάφορα τμήματα του Αξιού, καθώς και κατά μήκος του Αλιάκμονα, υπάρχουν σημαντικά εναπομείναντα παρόχθια δάση (λεύκες, σκλήθρα, φτελιές, ιτιές και πλατάνια), ενώ γύρω από τον ποταμό συναντώνται πολυάριθμα έλη με καλαμιώνες και υγρά λιβάδια που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό βοοειδών.



Οι χειμερινές πλημμύρες και η εναπόθεση ιλύος συμβάλλουν σημαντικά στη γονιμότητα των εδαφών. Σημαντική έκταση του υγροτόπου καταλαμβάνουν και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, με σημαντικότερους τους ορυζώνες, από τους οποίους προέρχεται περίπου το 70% της συνολικής παραγωγής ρυζιού της Ελλάδας.





ΑΝΤΙΟΠΗ Λ.  ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΠ. ΣΤ2

1 σχόλιο:

  1. ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ!! ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ Η ΑΝΤΙΟΠΗ ΚΑΙ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή