Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη


Μετά την κλασματική απόσταξη που πραγματοποιείται στα διυλιστήρια, ορισμένα κλάσματα του πετρελαίου επεξεργάζονται για δεύτερη φορά (δευτερογενής επεξεργασία) σε ειδικά εργοστάσια. Από αυτήν τη δευτερογενή επεξεργασία προκύπτουν πολλά προϊόντα της καθημερινής μας ζωής. 



Τα προϊόντα που προέρχονται από το πετρέλαιο ονομάζονται πετροχημικά. Τέτοια προϊόντα είναι: τα πλαστικά, τα απορρυπαντικά, τα χρώματα, τα συνθετικά υφάσματα, τα καλλυντικά κ.ά.


Τα προϊόντα αυτά είναι χρήσιμα γιατί διαθέτουν κάποιες ειδικές ιδιότητες. Έτσι, π.χ. τα πλαστικά είναι ανθεκτικά και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων προϊόντων. 

Τα πλαστικά παρασκευάζονται αρχικά σε μορφή σκόνης ή κόκκων, ώστε να είναι εύκολη η μεταφορά τους. Σε ειδικά εργοστάσια γίνεται η μορφοποίησή τους και η κατασκευή αντικειμένων. Τα απορρυπαντικά μπορούν χωρίς να καταστρέφουν τα υφάσματα να εξαλείφουν τους λεκέδες. Το πρώτο απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης για πλύσιμο στο χέρι βγήκε στην αγορά το 1907 στη Γερμανία.
Τα πετροχημικά εργοστάσια ανήκουν στη βαριά βιομηχανία και μολύνουν σημαντικά το περιβάλλον αποφέρουν όμως σημαντικά κέρδη αφού η λειτουργία τους μειώνει την εισαγωγή πολλών προϊόντων.


Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση των πλαστικών είναι η μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών που δημιουργείται. Τα περισσότερα προϊόντα είναι συσκευασμένα. Κύριο υλικό συσκευασίας είναι το πλαστικό. Έτσι, τα πλαστικά αποτελούν μεγάλο μέρος των σκουπιδιών.



Είναι υλικά που καταστρέφονται με πολύ αργό ρυθμό και κατά τη διάλυσή τους δημιουργούνται ουσίες, που ρυπαίνουν τον αέρα, το έδαφος και τα υπόγεια νερά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου