Σελίδες

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!




Το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία, Γκρίμσβετν, εξερράγη το Σάββατο 21-5, στέλνοντας μια στήλη στάχτης και καπνού σε ύψος 20 χλμ.  Ηδη, η Ισλανδία έκλεισε τον εναέριο χώρο της και το μεγαλύτερο αεροδρόμιό της μετά την έκρηξη. Μέχρι την Πέμπτη η ηφαιστειακή τέφρα αναμένεται να φτάσει μέχρι τη βόρεια Σκοτία και σε τμήματα της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας.


Παραμένουν τα προβλήματα από την ηφαιστειακή στάχτη

Τουλάχιστον 500 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες στην Ευρώπη με αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης από το ηφαίστειο Γκρίμσβοτν που εξερράγη το Σάββατο στην Ισλανδία.




Σημειώνεται ότι πέρσι η έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου στην Ισλανδία προκάλεσε χάος στις αερομεταφορές, καθώς 10 εκατομμύρια επιβάτες δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν αφού ακυρώθηκαν 100.000 πτήσεις.Το κόστος για τις εταιρείες υπολογίσθηκε στο 1,7 δισ. Δολάρια

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας και η αλλαγή του κλίματος

Η Ισλανδία αποτελεί ένα μοναδικό τόπο με πολλά ηφαίστεια , μιας και βρίσκετε πάνω στην μεσοωκεάνια ράχη του ατλαντικού. Είναι το σημείο όπου οι δυο τεκτονικές πλάκες , της ευρασίας και βόρειας Αμερικής, αποκρίνονται. 
Υπάρχουν στοιχειά από την μεγάλη έκρηξη που έγινε στην Ισλανδία, το 1783, όταν ξύπνησε το ηφαίστειο Laki , στην οποία τα ποσά της τέφρας και τον άλλων αεριών που απελευθερώθηκαν, έφεραν μεγάλες αλλαγές στο κλίμα όλης της γης. Ασυνήθιστες χαμηλές θερμοκρασίες στο Β. ημισφαίριο και έντονη ξηρασία στην Αφρική, με αποτέλεσμα να χαθεί από λιμό το 1/6 του πληθυσμού της Β. Αφρικής.


Μεγάλες ήταν και οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Ισλανδία λόγω της τήξης του παγετώνα που κάλυπτε το ηφαίστειο.
Το ίδιο σχεδόν γεγονός που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ισλανδία. Άραγε πόσο θα επηρεαστεί αυτή τη φορά το κλίμα της γης; Και αν επηρεαστεί θα είναι για καλό μας η όχι? Μήπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνει πιο έντονο ή έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να το αντιμετωπίσουμε στην περίπτωση που για 1-2 χρόνια ο πλανήτης μας γίνει λίγο πιο ψυχρός? 
Τα γεγονότα τρέχουν και σε λίγους μήνες θα ξέρουμε τι
πραγματικά μας περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου