Σελίδες

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σινικό τείχος


Είναι το μεγαλύτερο τείχος παγκοσμίως. Tα πρώτα τμήματα του Σινικού Τείχους ανεγέρθηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Στη συνέχεια ξαναχτίστηκαν και επεκτάθηκαν κατά τη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644 μ.Χ.). Την εντολή για να χτιστεί έδωσε ο αυτοκράτορας Τσιν Σινχουάνγκι


Το σινικό τείχος βρίσκεται στα σύνορα με την Μογγολία, στη βόρεια Κίνα. Ο αρχικός σκοπός του τείχους ήταν να κρατηθούν οι εισβολείς, μογγολικές και τουρκικές φυλές έξω από την Κίνα. 




Έχει μήκος 8.851,8 χλμ. και είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Παλιότερα πίστευαν ότι έχει μήκος 5.000 χλμ. Αυτό συνέβαινε διότι η μέτρησή του μήκους τους δεν είχε βασιστεί σε πραγματικές μετρήσεις αλλά σε ιστορικά αρχεία.



 Για το χτίσιμό του χρησιμοποιήθηκαν διάφορα υλικά: ασβεστόλιθος, γρανίτης, πυρότουβλο. Ανάλογα με το ποιο ήταν διαθέσιμο σε κάθε περιοχή. Στις ερήμους χρησιμοποιήθηκαν απορρίμματα που τοποθετούνταν ανάμεσα σε κομμάτια ξύλου. Τα υλικά κατασκευής συγκολλούνταν με ένα μείγμα ρυζιού και ασπραδιού αυγών.




Τα τείχη δεν έχουν σταθερό πλάτος σε όλο τους το μήκος. Στην περιοχή του Πεκίνου η βάση έχει πλάτος 7-8 μ. και η κορυφή 6-9 μ. 




Το τείχος περιλαμβάνει και πύργους με ύψος 12 μ. που λειτουργούσαν ως παρατηρητήρια. Κατασκευάστηκαν 25.000 πύργοι που λειτουργούσαν ως αποθήκες και στρατώνες και 15.000 ως παρατηρητήρια. Οι πύργοι είχαν μεταξύ τους οπτική επαφή, έτσι ώστε να φαίνεται η φρυκτωρία και να μεταδίδονται τα μηνύματα μέχρι το Πεκίνο.




Μύθο αποτελεί και το γεγονός ότι το Σινικό Τείχος φαίνεται με γυμνό μάτι από το διάστημα. Η διάψευση του μύθου ήρθε από Κινέζο αστροναύτη που πέρασε 21,5 ώρες στο διάστημα. Έτσι οι κινεζικές αρχές ζήτησαν την απομάκρυνση του ισχυρισμού από τα σχολικά τους βιβλία.  


Ηρακλής Κ./Νίκος K., Στ1΄

1 σχόλιο: