Σελίδες

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μουσείο



«Ίδρυμα που έχει ως προορισμό να συγκεντρώνει, να κατατάσσει, να συντηρεί και να εκθέτει κάθε αξιόλογο αντικείμενο που σχετίζεται με την ιστορία, την τέχνη, την επιστήμη, την τεχνική κτλ., ιδίως των παλαιότερων εποχών».

«Ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».
Ορισμός της ICOM (International Council of Museums)


Μουσείο στην αρχαιότητα ήταν ένας χώρος αφιερωμένος στη λατρεία των Μουσών, όπου καλλιεργούνταν οι τέχνες, τα γράμματα, η μουσική, η φιλοσοφία και ο χορός.


Τη σημερινή της έννοια η λέξη ¨μουσείο¨ άρχισε να την παίρνει την περίοδο της Αναγέννησης, όταν αναφερόταν στις ιδιωτικές συλλογές της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Στα μέσα του 17ου αιώνα συναντάμε τον λατινικό όρο musaeum που αναφέρεται σε συλλογές περίεργων αντικειμένων. 


Στις αρχές του 18ου αιώνα άρχισε η λέξη να χρησιμοποιείται για συγκεκριμένα κτίρια που στέγαζαν συλλογές αντικειμένων.



Το πρώτο μουσείο ιδρύθηκε στη χώρα μας στις 21 Οκτωβρίου 1829 στην Αίγινα από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Αίγινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου