Σελίδες

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα



Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται το
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα
Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα της πατρίδας μας. Η έκτασή του 388.000 στρέμ. 


Εκτείνεται από το Καλοχώρι μέχρι τις Αλυκές Κίτρες (νομός Πιερίας). Η περιοχή αποτελεί έναν από τους 11 υγρότοπους Διεθνής Σημασίας της Ελλάδας (σύμβαση Ramsar).


Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 500 είδη χλωρίδας. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 277 είδη πουλιών που αποτελούν το 63% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα.


Καθεστώς Παρουσίας
Αριθμός Ειδών
Μη τακτική παρουσία
17
Μη αναπαραγόμενοι επισκέπτες
2
Περαστικά κατά τη μετανάστευση
69
Μόνιμη παρουσία
63
Καλοκαιρινοί επισκέπτες
45
Ανεπαρκώς γνωστό καθεστώς
12
Χειμερινοί επισκέπτες
69


Από αυτά τα 39 είδη περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Είδη που κινδυνεύουν είναι: ο αργυροπελεκάνος, η λεπτομύτα (παρατηρήθηκε έξι φορές από το 1918 !!!), η χουλιαρομύτα που φωλιάζει στον Αξιό, η χαλκόκοτα, ο ροδοπελεκάνος κ.α. 


Στα δένδρα της περιοχής φωλιάζουν κορμοράνοι, λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσιακνιάδες, νυκτοκόρακες, χουλιαρομύτες. Στην ευρύτερη περιοχή φωλιάζουν και τα τρωτά είδη, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο, πορφυροτσικνιάς, καλαμόκιρκος, καλαμοκανάς, αβοκέτα, νεροχελίδονο και ο μαυροκέφαλος γλάρος ή σκυλοκούταβος.


Την περίοδο της μετανάστευσης (άνοιξη και φθινόπωρο) χιλιάδες πουλιά έρχονται για ξεκούραση στο βιότοπο όπως σκαλίδρες, μαχητές, τουρλίδες, λιμόζες αναζητώντας τροφή. 


Το χειμώνα στην περιοχή του Δέλτα ζουν τα περισσότερα αρπακτικά από κάθε άλλη περιοχή. Στον υγρότοπο έχουν παρατηρηθεί 30 είδη αρπακτικών μεταξύ των οποίων θαλασσαετός, ψαραετός, χρυσαετός, γερακίνες, αετογερακίνες, φιδαετοί και διάφορα είδη κίρκων και γερακιών.



View more presentations from adam dim.

Παράλληλα στον υγρότοπο έχουν καταγραφεί 17 είδη θηλαστικών όπως αγριόγατα, βίδρα, τσακάλι, λύκος, ασβός, λαγόγυρος, μυοκάστορας (είδος νοτίου Αμερικής που εκτρεφόταν για τη γούνα του και ξέφυγαν από εκτροφεία, ζουν και αναπαράγονται τώρα ελεύθερα).


Επίσης έχουν καταγραφεί 7 είδη αμφίβιων και 17 είδη ερπετών (φίδια, χελώνες ξηράς και νερού, σαύρες).


Στα νερά της περιοχής συναντάμε ψάρια γλυκού νερού (ποτάμια), αλμυρού νερού (θάλασσα) και υφάλμυρου νερού (δέλτα). Ανεπτυγμένη είναι επίσης η οστρακοκαλλιέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου