Σελίδες

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Νησί του Πάσχα



Νησί του Πάσχα, ισπ. Isla de Pascua, Ράπα Νούι Μεγάλο Νησί¨ στην τοπική γλώσσα). Νησί της Πολυνησίας (Ειρηνικός Ωκεανός). Αποτελεί επαρχία της Χιλής με έκταση 163 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.270 κατ. Είναι το πιο απομονωμένο νησί του κόσμου. Η ονομασία του προήλθε από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν που κατέπλευσε σε αυτό το Πάσχα του 1722.



Νησί με πλούσια και πυκνή βλάστηση ήταν γνωστό ήδη στους Ίνκας. Οι πρώτοι κάτοικοι πιστεύεται ότι ήταν Πολυνήσιοι που το κατοίκησαν τον 5ο αιώνα. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως στο νησί είναι τα Ισπανικά.


Στο νησί υπάρχουν μνημειακών διαστάσεων λαξευμένες μορφές. Τα αγάλματα αυτά φτιάχνονταν σε λατομεία από ηφαιστειακή τέφρα. Έπειτα μεταφέρονταν κυλώντας τα με τη βοήθεια γιγάντιων κορμών. 


Οι ντόπιοι τα ονομάζουν mata kita rane. Ξεχωρίζουν τα λίθινα αγάλματα (μοάι) με ύψος 10 μ. Η UNESCO χαρακτήρισε το 1995 το νησί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

2 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακά τα αγάλματα, αλλά λέγεται ότι η δημιουργία τους και το στήσιμό τους ευθύνεται έμμεσα για την οικολογική καταστροφή του νησιού. Οι κάτοικοι έκοβαν διαρκώς κορμούς για τη μεταφορά των αγαλμάτων, με αποτέλεσμα να απογυμνωθεί το νησί, να πέσουν σε ένδεια και να οδηγηθούν σε κανιβαλισμό (!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο, απ' ότι διάβασα και εγώ θεωρείται ότι σε αυτό το νησί έγινε η πιο γρήγορη ανάπτυξη-υπερβολική εκμετάλλευση των πόρων του-πολύ γρήγορα ήρθε το τέλος του νησιού. Οι κάτοικοι ακριβώς επειδή δεν είχαν κοντινή μετάβαση κατέληξαν στον κανιβαλισμό ως και στον τελικό αφανισμό! Τα τεράστια αγάλματα φαίνεται να κοροϊδεύουν την ανθρώπινη υπεροψία και να αποτελούν μάρτυρες της ανθρώπινης αχαριστίας απέναντι στην "μάνα" γη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή