Σελίδες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΜΠΑΪΡΑΜΙ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ



Μπαϊράμι:(στα Τουρκικά γιορτή),ιντ(Αραβικά),ίντα (Συριακά)καθεμιά από τις σύμφονα με τους ιερούς κανόνες γιορτές του ισλάμ.Ο πρώτος από αυτούς τους εορτασμούς ,σύμφωνα με το ημερολόγιο ,είναι ο Ιντ-αλ-Φιτρ(αλ-Ιντ ας-Σακγιρ Κυτσυκ Μπαϊράμι.




Εορτή διακοπής της νηστείας που ακολουθεί τον μήνα νηστείας του Ραμαντάν, καταλαμβάνοντας τις πρώτες τρεις ημέρες του δέκατου μήνα,του Σαουουάλ. Είναι η περίοδος των επίσημων δεξιώσεων και των ιδιωτικών επισκέψεων

όπου ανταλλάσσονται δώρα, οι άνθρωποι φορούν καινούργια ρούχα και επισκέπτονται τους τάφους των συγγενών. Ο δεύτερος εορτασμός, ο Ιντ-αλ-Αντά(αλ-Ιντ αλ-Καμπίρ Κουρμπαν Μπαϊραμ <<θυσιαστηριο συμπόσεον>> ,

πέφτει στη δέκατη και στις επόμενες τρεις ημέρες του τελευταίου μήνα του χρόνου, Ντυ-αλ-Χιτζάχ. Σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, όποιος μπορεί προσφέρει θυσία την περίοδο αυτή ένα καθιερωμένο ζώο (πρόβατο, κατσίκα, καμήλα ή βοοειδές )

και κατόπιν μοιράζει ισομερώς το κρέας ανάμεσα στους δικούς τους, φτωχούς, τους  φίλους, τους φίλους και τους γείτονες σε ανάμνηση της ανταλλαγής του Ισμαήλ με ένα κριάρι.


ΣΠΥΡΟΣ ΦΕΛ. ΣΤ 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου