Σελίδες

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η παιδική παχυσαρκία «ένοχη» και για υπνική άπνοια

   
Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι πολύ ανησυχητικά. Ολοένα και περισσότερες έρευνες τη συνδέουν με πολλά ζητήματα υγείας, ακόμα και με διαταραχές
 στον ύπνο.
Πρόσφατη έρευνα Ιταλών ερευνητών έδειξε ότι παιδιά με παχυσαρκία εμφάνισαν στον ύπνο ροχαλητό τρεις φορές περισσότερο, σε σχέση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους και περισσότερο από δυόμιση φορές σε σχέση με υπέρβαρα παιδιά.
Σοβαρότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά με παχυσαρκία εμφάνισαν σχεδόν στο διπλάσιο αποφρακτική υπνική άπνοια, σε σχέση με τα υπέρβαρα παιδιά και τα παιδιά φυσιολογικού βάρους. Σημειώνεται ότι το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας είναι σοβαρή διαταραχή ύπνου, η οποία μπορεί να εμφανίζεται ως ροχαλητό (χωρίς όμως να σημαίνει πως όσα παιδιά ροχαλίζουν εμφανίζουν το σύνδρομο) στην πιο ήπια μορφή της, αλλά επίσης δυσκολία στην αναπνοή, παύση της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα και συνοδά φαινόμενα όπως ξηροστομία, νυχτερινή εφίδρωση, αναπνοή από το στόμα, υπνοβασία, δυσκολία στην αφύπνιση κ.α.
Η παχυσαρκία, εκτός των άλλων, επηρεάζει τη χωρητικότητα του ανώτερου αναπνευστικού, γεγονός που δυσχεραίνει την αναπνοή στον ύπνο. Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν προσοχή τόσο για ισορροπημένη διατροφή των παιδιών, όσο και για επαρκή φυσική άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου