Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ



Υλικά
-2 κιλά αλεύρι
-200gr μαγιά νωπή
-1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
-3 φλυτζάνια ζάχαρη
-2 κουταλιές λάδι
-1 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
-1 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
-1 κουταλάκι αλάτι
-1 1/2 φλιτζάνι γάλα ζεστό
-10 αυγά
-1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
-2 κρόκους αβγών για το άλειμμα
-αμύγδαλα φιλέ


Προετοιμασία
Βάζουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά,ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός και το αφήνουμε να ανέβει περίπου 2 ώρες.Μπορούμε ακόμα και να “πιάσουμε” το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ όπως γίνεται κανονικά παραδοσιακά.Σε ένα άλλο μπολ, αφού θα είναι έτοιμο το προζύμι, ρίχνουμε το μαχλεμπι,την μαστίχα,το λάδι,την ζάχαρη και το γάλα.Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Προσθέτουμε και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε και το προζύμι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.Μιλάμε για πολύ ανακάτεμα…και συνεχίζουμε λοιπόν. Όταν είναι έτοιμο ετοιμάζουμε το βούτυρο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε μέσα στο ζυμάρι,προσέχουμε όμως να μην είναι καυτό.Ζυμώνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το βούτυρο.Το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.Όταν είναι έτοιμο πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε,τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε περίπου για 30-40 λεπτά.Όμως αυτό εξαρτάται από το πόσο μεγάλα ή μικρά θα τα κάνετε.
Είναι λίγο έως πολύ χρονοβόρο όμως το σπιτικό σας θα μυρίσει ευωδιές.Άλλωστε πρέπει να τηρούμε τις παραδόσεις μας και να τις μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές γιατί έτσι όπως πάει τείνουν να εξαλειφθούν.Φτάνει η θεωρία.Δοκιμάστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου