Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ιστορία της Πρωταπριλιάς - Πρωταπριλιάτιο ψέμα


Αφετηρία του πρωταπριλιάτικου ψέματος αποτέλεσε η Γαλλία κατά το 15ο αιώνα. Η Γαλλία ήταν τότε η μόνη χώρα που γιόρταζε πρωτοχρονιά την 1 Απριλίου. Όταν αυτό άλλαξε, όσοι δέχτηκαν την αλλαγή αυτή ¨πείραζαν¨ αυτούς που αντιδρούσαν στην αλλαγή με ψέματα.


Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι «ψάρι του Απρίλη» αποκαλούσαν οι Γάλλοι την 1 Απρίλη διότι οι Κέλτες συνήθιζαν την ημέρα αυτή να πηγαίνουν για ψάρεμα. Επειδή όμως συχνά γυρνούσαν με άδεια χέρια δημιουργούσαν διάφορες φανταστικές ιστορίες για το τι τους έτυχε κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.


Τέλος, υπάρχει και η εκδοχή σύμφωνα με την οποία τα πρωταπριλιάτικα ψέματα προέρχονται από τη γιορτή «Κοροϊδίας και Ξεγελάσματος» της Απριλίου Αφροδίτης («Βένους Απρίλις») που αποτελούσε το ξεκίνημα για την απελευθέρωση της φύσης.


Στην πατρίδα μας το πρωταπριλιάτικο ψέμα ήρθε με τους Σταυροφόρους. Σε ορισμένες περιοχές θεωρούν ότι φέρνει τύχη το να καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον. Αλλού θεωρείται ότι όποιος πει ένα επιτυχημένο ψέμα θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Όποιος πάλι πέσει «θύμα» πρωταπριλιάτικου ψέματος θα έχει γρουσουζιά το υπόλοιπο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου