Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875)Γιος ενός παπουτσή και μιας πλύστρας, γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Οντένσε της Δανίας. Στα 11 του χρόνια έμεινε ορφανός από πατέρα. Έκανε διάφορες δουλειές για να συντηρηθούν αυτός και η μητέρα του. 
Το προσωπικό του καταφύγιο ήταν ένα κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε μόνος του τις κούκλες και έδινε τις δικές του παραστάσεις, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ.


Την ικανότητα αυτή του Χανς πληροφορήθηκε ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος ο 6ος , που ενδιαφέρθηκε για αυτόν. Τον έστειλε σ΄ ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας καταβάλλοντας ο ίδιος τα δίδακτρα. Τελειώνει το Γυμνάσιο σε ηλικία 23 ετών και εγγράφετε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. 


Το 1822 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο και το 1835 δημοσιεύει τα πρώτα του «Παραμύθια για παιδιά». Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια. Γνωστά του έργα: «Τα κόκκινα Παπούτσια», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Η μικρή γοργόνα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα».

 
Ασχολήθηκε και με τη ταξιδιωτική λογοτεχνία. Από το 1833 ως το 1857 πραγματοποιεί 29 ταξίδια στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Επισκέφτηκε την Ελλάδα το Μάρτιο του 1841. Στο οδοιπορικό του «Το παζάρι ενός ποιητή» περιγράφει τη διαμονή του στην Αθήνα. 
Χωρίς να κάνει οικογένεια πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875, σε ηλικία 70 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου