Βρίσκεται μεταξύ των οδών Θεοτοκοπούλου, Κρίσπου, Χρυσοστόμου και Φιλοκτήτου της Άνω Πόλης. Χρονολογείται από το 1300 και λειτούργησε σχεδόν για 7 αιώνες. Η λειτουργία του διακόπηκε τη δεκαετία του ΄40. Κηρύχθηκε το 1952 διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα επιχειρείται η αποκατάστασή του μέσα από το έργο «Αποκατάσταση - στερέωση του Βυζαντινού Λουτρού στη Θεσσαλονίκη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας - Θράκης 2007 – 2013, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.
Περιλαμβάνει προθάλαμο, χλιαρό και θερμό χώρο. Ζεστός αέρας διαχέονταν υπογείως για επιδαπέδια θέρμανση. Μέσα από επιτοίχιους αεραγωγούς ζεστός αέρας ρύθμιζε τη θερμοκρασία του κάθε δωματίου. Χρησιμοποιούνταν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες εκ περιτροπής.
Με την ονομασία «Λουτρό του Κουλέ Καφέ» συνέχισε να λειτουργεί κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Την εποχή αυτή έγιναν από του Οθωμανούς και κάποιες αλλαγές, μιας και τα βυζαντινά λουτρά ως συνέχεια των ρωμαϊκών περιελάμβαναν και λουτήρες. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιτρεπόταν στα λουτρά των Οθωμανών, μιας και από το Κοράνι προβλέπεται η χρήση ρέοντος νερού.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου