Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σημαία της Ρωσίας


Η  Ρώσικη σημαία έχει τρείς οριζόντιες λωρίδες, η πρώτη είναι άσπρη, η δεύτερη μπλε και η τρίτη είναι η κόκκινη. Έγινε επίσημη σημαία το 1896 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την επανάσταση στη Ρωσία το 1917. Μετά από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 έγινε πάλι επίσημη σημαία της Ρωσίας. Τα χρώματά της είναι τα πανσλαβικά χρώματα (ερυθρό, γαλάζιο και λευκό), που υπάρχουν στις σημαίες όλων των σλαβικών χωρών.


Για τα χρώματα της ρώσικης σημαίας δεν υπάρχει επίσημη ερμηνεία. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρώματα προέρχονται από τη σημαία του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας. Εκεί ο Αγ. Γεώργιος απεικονίζεται να φορά άσπρη πανοπλία πάνω σε λευκό άλογο, έχει γαλάζια ασπίδα σε κόκκινο φόντο.
Άλλοι πιστεύουν ότι το λευκό συμβολίζει το Θεό, το γαλάζιο το Τσάρο και το κόκκινο τους αγρότες. Με τις περιοχές της Ρωσίας συνδέουν κάποιοι άλλοι τα χρώματα: το λευκό για τη Λευκορωσία, το μπλε για την Ουκρανία και το κόκκινο για τη Μεγάλη Ρωσία. Τέλος άλλοι λένε ότι το λευκό συμβολίζει το καλό μέλλον της χώρας, το μπλε το συννεφιασμένο παρελθόν και το κόκκινο το αιματηρό παρελθόν.


Έλλη Κ., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου