Σελίδες

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΣΤΑΪΝΜΠΕΚ ΤΖΩΝ ΕΡΝΣΤ-ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




ΣΤΑΪΝΜΠΕΚ ΤΖΩΝ ΕΡΝΣΤ Κορυφαίος αμερικανός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1902 στην Καλιφόρνια. Από πολύ νωρίς αναγκάστηκε να δουλεύει γιά να επιζήσει και έτσι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη λογοτεχνία. Στην αρχή της επαγγελματικής του καριέρας ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε ανταποκριτής στην Ευρώπη της εφημερίδας Herald Tribune, ενώ κατά την διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. 


Οι πρώτες του λογοτεχνικές απόπειρες υπήρξαν τα μυθιστορήματα: Το χρυσό Κύπελλο, Οι ουράνιες βοσκές, Σε έναν άγνωστο Θεό, Η κοιλάδα της Τορτίλα. Ακολούθησαν τα πραγματικά αριστουργήματα του συγγραφέα: Τα σταφύλια της οργής και το Άνθρωποι και ποντίκια που γνώρισαν τεράστια επιτυχία και καθιέρωσαν τον συγγραφέα ως ένα από τους σημαντικότερους αμερικανούς λογοτέχνες. Ο Στάινμπεκ υπήρξε πολυγραφότατος.


 Έγραψε 17 μυθιστορήματα και πάρα πολλά διηγήματα. Άλλα έργα του είναι: το πολυδιαβασμένο Ανατολικά της Εδέμ , Η μακριά κοιλάδα, Το κόκκινο πουλάρι, Το μαργαριτάρι, Η θάλασσα του Κορτέζ, Ο δρόμος με τις Φάμπρικες, το δύστροπο λεωφορείο, Αμφίβολη μάχη, κ.α.


 Ο Στάινμπεκ έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962, με το βραβείο Πούλιτζερ το 1940 γιά τα σταφύλια της οργής και ήταν μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας από το 1948. Πέθανε το 1968 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 66 ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου