Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Είναι δύσκολο να δώσει κανείς έναν ορισμό για το τι είναι ενέργεια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα σώμα έχει ενέργεια όταν μπορεί να κάνει κάτι (υπό κατάλληλες προϋποθέσεις) ή να πάθει κάτι. Όταν δηλαδή μπορεί να προκαλέσει στον εαυτό του ή στο περιβάλλον μια μεταβολή.

Κάνε κλικ εδώ ή στην εικόνα για να μάθεις
περισσότερα για την ενέργεια



Η ενέργεια είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς αυτήν. Ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται ενέργεια. Για να κινηθεί ένα αυτοκίνητο χρειάζεται ενέργεια. Για να μαγειρέψουμε χρειαζόμαστε ενέργεια.


Η ενέργεια:
α) ούτε δημιουργείται, ούτε χάνεται
β) έχει διάφορες μορφές
γ) μπορεί να μετατραπεί από μια μορφή σε μια άλλη
δ) μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο
ε) αποθηκεύεται


Μορφές ενέργειας:
- χημική
- ηλεκτρική
πυρηνική
- θερμική ή θερμότητα
- κινητική
- δυναμική
- φωτεινή


Κάνε κλικ εδώ ή στην εικόνα για να μάθεις 

περισσότερα για τις μορφές ενέργειας.




Χημική είναι η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στα τρόφιμα, και στα καύσιμα (ξύλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).


Η χημική ενέργεια απελευθερώνεται με την καύση που είναι μια χημική αντίδραση. Η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά την καύση δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται σε άλλες μορφές. 



Ηλεκτρική είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από το ηλεκτρικό ρεύμα.  Μέσω των ηλεκτρικών κυκλωμάτων η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται από τις ηλεκτρικές πηγές σε διάφορες συσκευές που την μετατρέπουν σε άλλες μορφές.


Στον πυρήνα τον ατόμων υπάρχει αποθηκευμένη ενέργεια που ονομάζεται πυρηνική. Για να απελευθερωθεί πρέπει να μεταβληθεί ο πυρήνας των ραδιενεργών στοιχείων (ουράνιο, πολώνιο, πλουτώνιο κ.ά). Την μεταβολή αυτή την ονομάζουμε σχάση.





Η πυρηνική ενέργεια κρύβει μεγάλους κινδύνους τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. 




Η ραδιενεργή ακτινοβολία που δημιουργείται κατά την απελευθέρωσή της πυρηνικής ενέργειας είναι καταστρεπτική για τον άνθρωπο.



Θερμότητα ονομάζεται η ενέργεια που ρέει από ένα σώμα σε ένα  άλλο λόγω της διαφορετικής τους θερμοκρασίας. Η ροή της θερμότητας γίνεται πάντα από το θερμότερο σώμα προς το ψυχρότερο.




Σχεδόν σε κάθε μετατροπή μιας μορφής ενέργειας σε μια άλλη εμφανίζεται η θερμότητα. Η εμφάνιση της θερμότητας δεν είναι πάντοτε επιθυμητή. Όταν για παράδειγμα ο κινητήρας του αυτοκινήτου μετατρέπει την χημική ενέργεια (βενζίνη) σε κινητική και σε θερμότητα, αυτή μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Για να αποφευχθεί αυτό υπάρχει ειδικό υγρό που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας.



Κινητική ενέργεια είναι η ενέργεια που έχουν τα σώματα εξαιτίας της κίνησής τους. 



Κινητική ενέργεια έχουν ένας άνθρωπος που τρέχει


ένα αυτοκίνητο που κινείται,



ένα πλοίο που πλέει,


 ο άνεμος που φυσά.


Η κινητική ενέργεια ενός σώματος εξαρτάται από τη μάζα και από τη ταχύτητά του. Όταν ένα σώμα κινείται γρήγορα και έχει μεγάλη μάζα η κινητική του ενέργεια είναι μεγάλη. 


Αν ίσοι όγκοι αέρα και νερού κινούνται με την ίδια ταχύτητα, το νερό θα έχει πολύ μεγαλύτερη κινητική ενέργεια, λόγω της μεγαλύτερης μάζας του. Έτσι εξηγείται γιατί τα κύματα των ωκεανών προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή από τον άνεμο, ακόμη και στην περίπτωση που ο αέρας έχει μεγαλύτερη ταχύτητα.



Δυναμική ονομάζεται η ενέργεια που έχει ένα σώμα ή εξαιτίας της θέσης του ( ύψος που βρίσκεται), ή εξαιτίας της κατάστασης (παραμόρφωσης) που βρίσκεται.



Φωτεινή ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που έχει το φως. 




Κλασική περίπτωση ενέργειας ακτινοβολίας είναι
 η
 ηλιακή ενέργεια.


Εκτός από τις μορφές ενέργειας που αναφέρθηκαν παραπάνω υπάρχουν και άλλες όπως: η αιολική, η γεωθερμική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου