Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Πηγές ενέργειας 2

Βιομάζα
- Τα υπολείμματα που παίρνουμε από την ειδική επεξεργασία διαφόρων αγροτικών προϊόντων όπως είναι τα χόρτα, τα άχυρα, το πριονίδι, η πυρηνόμαζα από την επεξεργασία της ελιάς κ.ά. ονομάζονται βιομάζα.
Χρησιμοποιείται για θέρμανση και μαγείρεμα σε αγροτικούς οικισμούς καθώς και για θέρμανση θερμοκηπίων και ελαιουργίων.Φυσικό αέριο
- Μια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας είναι το φυσικό αέριο. Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο (αέριο άχρωμο και άοσμο). Η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε αυτό είναι χημική. 
Είναι ένα ορυκτό αέριο (μείγμα υδρογονανθράκων σε αέρια κατάσταση) που υπάρχει στο υπέδαφος της Γης. 


Περιοχές του κόσμου που υπάρχει φυσικό αέριο


Εξάγεται από φυσικές κοιλότητες, υπόγειες ή υποθαλάσσιες.
Μετά την αρχική του επεξεργασία, μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις μέχρι τις περιοχές κατανάλωσής του, μέσω ειδικών αγωγών, μεγάλης διαμέτρου, σε υψηλή πίεση.
Δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα


Υπάρχει επίσης δυνατότητα θαλάσσιας μεταφοράς του σε μορφή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), με ειδικά δεξαμενόπλοια. 
Χρησιμοποιείται για θέρμανση και για κίνηση. Σε σύγκριση με το πετρέλαιο είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον.
Άνεμος (αιολική ενέργεια)
- Η ενέργεια του ανέμου ονομάζεται αιολική
Είναι μια μορφή κινητικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από την αρχαιότητα τόσο για την κίνηση πλοίων όσο και στους ανεμόμυλους. Σήμερα χρησιμοποιείται στις ανεμογεννήτριες που μετατρέπουν την αιολική ενέργεια ηλεκτρική.Νερό
-  Μια άλλη πηγή ενέργειας είναι το νερό
Χρησιμοποιούμε την ενέργεια του νερού που πέφτει ορμητικά για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ.
Η δυναμική ενέργεια του νερού μετατρέπεται σε κινητική και αυτή σε ηλεκτρική.


Γεωθερμία
- Μέσα από κάποια ανοίγματα του στερεού φλοιού της Γης αναβλύζουν ατμοί ή νερό που έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία. Τα ανοίγματα αυτά ονομάζονται γεωθερμικές πηγές.Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να έχει τιμές από 25οC μέχρι 350 οC.
Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150 οC), η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών και άλλων κτιρίων ή κτιριακών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων, ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ. Σχάση πυρήνων
- Στους πυρήνες των ατόμων βρίσκεται αποθηκευμένη ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται από τη σχάση των πυρήνων που την μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Όταν ο πυρήνας ενός ατόμου ουρανίου βομβαρδίζεται από ένα νετρόνιο, προκαλείται "σχάση" απελευθερώνοντας ενέργεια και δύο νετρόνια που προκαλούν τη σχάση δύο πρόσθετων πυρήνων ουρανίουΗ διαδικασία αυτή πραγματοποιείται στα πυρηνικά εργοστάσια.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις πώς μετατρέπεται η πυρηνική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις το ενεργειακό λεξικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου