Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

ΔΟΥΝΑΒΗΣ!! Ο ΠΛΩΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ 10 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ!

ΔούναβηςΟ Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). 
Πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2850 χλμ., διασχίζει αρκετές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τη Ρουμανία.Στους Έλληνες ήταν γνωστός με το όνομα Ίστρος. Ήταν όριο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για πολλούς αιώνες. Ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικός υδάτινος δρόμος από τη Μαύρη θάλασσα προς το εσωτερικό της Ευρώπης (και αντίστροφα), καθότι είναι πλωτός στο μεγαλύτερο μήκος του.


 Επιπλέον, με την κατασκευή το 1992 του καναλιού Ρήνου-Μάιν-Δούναβη, έχει ενωθεί με το κεντρικό ευρωπαϊκό ποτάμιο δίκτυο μεταφορών και είναι δυνατό να ξεκινήσει κανείς από τη Μαύρη θάλασσα και να φτάσει στα λιμάνια της Ολλανδίας, του Βελγίου ή ακόμη και μέχρι τη Γαλλία μέσα από αυτό το δίκτυο.


Σήμερα διασχίζει ή αποτελεί σύνορο σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες : Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία,Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία


Λόγω του μεγάλου μήκους του και της μεγάλης βιομηχανικής δραστηριότητας στις όχθες του, είναι σήμερα ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια στον κόσμο.
10 σχόλια:

 1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΝΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΕΙΖΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΕΙΝΑΙ : ΒΙΕΝΝΗ , ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ , ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ε και χεει ρε Αισταιν... εχει και αλλες εντομεταξει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΒΑΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΒΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ COPY PASTE!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πολυ ενδιαφερον πραγματα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. moy aresei poly einai poly endiafderon

  ΑπάντησηΔιαγραφή