Σελίδες

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης

Φωτογραφίες: Ηρακλής Κ., Στ1΄


Σταμάτης Αρ., Στ1΄


Την προηγούμενη Παρασκευή (27-1-2011) πήγαμε με την τάξη στο Πλανητάριο. Η εκδρομή αυτή ήταν κατά τη γνώμη μου, μία από τις πιο ωραίες εκδρομές που έχουμε πάει.
Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η μεγάλη «μπάλα» που βρίσκεται έξω από το κτίριο. Όταν εισήλθαμε στο θόλο ενθουσιαστήκαμε όλοι, γιατί ήταν πολύ μεγάλος και οι θέσεις έγερναν προς τα πίσω.



Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο όμως ήταν ότι την εικόνα που προβαλλόταν στο θόλο την βλέπαμε τρισδιάστατη, ενώ δεν φορούσαμε ειδικά γυαλιά. Στην ταινία που είδαμε μάθαμε πολλά πράγματα, αλλά αυτό που θαύμασα περισσότερο ήταν όταν μάθαμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια γαλαξίες κι ότι ο γαλαξίας μας σε εκατομμύρια χρόνια θα συγκρουστεί με το γαλαξία της Ανδρομέδας.
Μου άρεσε επίσης κι ο ¨Προσομoιωτής¨ στον οποίο περισσότερο μου άρεσε το έντονο ταρακούνημα.






Αποστόλης Απ. Στ΄2


Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου επισκεφτήκαμε τα δύο τμήταμα (Στ1΄και Στ2΄) το Πλανητάριο. Η διαδρομή μέχρι εκεί ήταν μισή ώρα.
Μόλις μπήκαμε στο Πλανητάριο καθίσαμε στην αίθουσα υποδοχής για να φάμε. Στις 10:15 μπήκαμε σε μία αίθουσα (το θόλο) και παρακολουθήσαμε μια ταινία που λεγόταν: «Το ταξίδι στο άπειρο». Μόλις βγήκαμε από την αίθουσα είχαμε χρόνο για να αγοράσουμε διάφορα αντικείμενα που είχαν σχέση με το Πλανητάριο. 




Στις 11:10 μπήκαμε στο ¨Προσομοιωτή¨. Παρακολουθήσαμε μια ταινία 3D που είχε θέμα ένα υποβρύχιο και έμοιαζε σαν να ήμασταν πραγματικά μέσα σε αυτό. Το ¨ταξίδι¨ με το υποβρύχιο δεν κράτησε πολύ αλλά ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.
Έπειτα πήγαμε σε μια αίθουσα που ονομαζόταν ¨Τεχνοπάρκο¨. Στην αρχή μας ξενάγησε ένα κύριος σε μία αίθουσα με παλιά αυτοκίνητα. Υπήρχαν πολλά είδη αυτοκινήτων (μεγάλα, μικρά, ευρύχωρα, στενά). Επίσης μας έδειξε το πιο παλιό μοντέλο, αλλά και το πιο καινούργιο.




Μετά ξεναγηθήκαμε σε μια αίθουσα με αρχαία αντικείμενα που είχαν σχέση με την τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων. Στο τέλος, νομίζω ότι ήταν και η πιο ευχάριστη ώρα, πήγαμε σε μια αίθουσα που είχε πολλά παιχνίδια. Υπήρχε ένα παιχνίδι που σε κάθε πλανήτη είχες και διαφορετικό βάρος. Ένα άλλο που προσπαθούσες να σηκώσεις ένα αυτοκίνητο. Το αγαπημένο μου όμως ήταν ένα που φώναζες μέσα σε ένα σωλήνα και ο άλλος άκουγε τη φωνή σου παράξενα.
Είχε έρθει όμως η ώρα να γυρίσουμε πίσω αλλά δεν θέλαμε γιατί είχε τόσα πολλά παιχνίδια που μπορούσαμε για ώρες να παίζουμε.
Μου άρεσε πολύ αυτή η εκδρομή και όσες φορές να πήγαινα δε θα βαριόμουνα ποτέ.






Θεόδωρος Π., Στ1΄


Το πλανητάριο είναι ένα μεγάλο κτίριο πάνω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης κοντά στο Φοίνικα.
Το κτίριο εξωτερικά:
Το κτίριο έχει μία τεράστια σφαίρα (θόλος). Τη σφαίρα αυτή έβγαλαν φωτογραφία πολλοί μαθητές.



Το κτίριο εσωτερικά:
Το κτίριο έχει πολλές αίθουσες. Μία είναι η αίθουσα του ¨Προσομoιωτή¨ και η μια άλλη ο θόλος όπου είδαμε την ταινία. Ακόμη έχει το ¨Τεχνοπάρκο¨, που έχει δύο αίθουσες. Στη μία υπάρχουν διάφορα αυτοκίνητα ενώ στην άλλη της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας.



Η ξενάγησή μας:
Στην αρχή, περίπου για μια ώρα, μείναμε στο αίθριο του Πλανητάριου και εκεί είδαμε διάφορα εκθέματα. Μετά μας οδήγησαν στον τεράστιο θόλο και είδαμε δύο ταινίες.
Έπειτα πήγαμε στην αίθουσα του ¨Προσομoιωτή¨. Εκεί πριν μπούμε, σε μια οθόνη ¨μας μίλησε¨ μια κυρία με αστείο τρόπο για το τι πρέπει να κάνουμε μέσα στον Προσομειωτή. Ύστερα μας πήγαν στην κυρίως αίθουσα που με τα γυαλιά 3D είδαμε μια ταινία, όπου ακολουθούσαμε ένα υποβρύχιο και αυτό έπεφτε από διάφορα ύψη και τα βαγόνια συνέχεια κουνιόνταν.



Έπειτα πήγαμε στο ¨Τεχνόπαρκο¨ όπου είδαμε πολλά και διάφορα αρχαία μηχανήματα καθώς και διάφορα αυτοκίνητα. Είδαμε και ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο στην Ελλάδα. Τέλος, πήγαμε σε μια αίθουσα και παίξαμε με πολλά παιχνίδια.






Μαρία Π., Στ2΄

Το πλανητάριο είναι ένας μεγάλος και φανταστικός χώρος όπου μπορεί κανείς να "ταξιδέψει" στο παρελθόν ή στο μέλλον! Όταν άρχισε το δικό μας ταξίδι στο θόλο όλα άρχισαν να αλλάζουν, χρώματα να περιστρέφονται και πλανήτες να εμφανίζονται. Στον κατάμαυρο ουρανό φωτίζονταν λαμπερά αστέρια. Νιώθαμε ότι όλα γυρίζανε και νομίζαμε πως όλα θα περάσουν μέσα από το κεφάλι μας. Μετά πήγαμε στον προσομοιωτή! Το πιο ωραίο παιχνίδι που έζησα! Έχει διάφορες ταινίες να ζήσεις, όπως ο βυθός, το τρενάκι στον πυρήνα της γης και το μαγικό χαλί!  Το άσχημο στο πλανητάριο ήταν πως στο πωλητήριο τα πάντα είναι πανάκριβα!







1 σχόλιο: