Σελίδες

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΛΑΠΩΝΕΣ-ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ;




Οι Λάπωνες που αυτοονομάζονται και Σαάμοι ζουν στην Βορειοδυτική Ευρώπη που ανάμεσα στις χώρες Σουηδίας, Νορβηγίας ,Φινλανδίας και Ρωσίας.
Η περιοχή που ζουν καλύπτεται από δάση ,πυκνά και τεράστια κι από πολυάριθμες λίμνες, που του περισσότερους μήνες του χρόνου είναι παγωμένες. Η συνηθισμένη θερμοκρασία βρίσκεται πάντοτε κάτω από το μηδεν.
Στην Λαπωνία ο πληθυσμός τους φτάνουν έως τις 40.000 κατοίκους και η γλώσσα τους είναι σααμική.


Πώς είναι 

Οι Λάπωνες έχουν ανάστημα κοντό(από 1,20-1.50),δέρμα κίτρινο προς μελαχρινό, πρόσωπο πλατύ, κρανίο βραχυκέλαφο και μαλλιά σκούρα.
Η μύτη τους είναι κοντή,πλατιά και λίγο ανασηκωμένη. Η περιοχή που ζουν έχει πολικό κρύο, ντύνονται με δέρματα ταράνδου.
Τα σπίτια τους 

Οι πρόχειρες καλύβες τους(όταν μετακινούνται) έχουν σχήμα κώνου, που τις φτιάχνουν από λεπτούς πασσάλους, που ενώνονται στην κορυφή και σκεπάζονται με δερματα ταράνδων. Όσοι μένουν μόνιμα κάπου, φτιάχνουν ξύλινα σπίτια και τα σκεπάζουν με φλούδες δέντρων, με κλαδιά και λάσπη.
Θρησκεία 

Ανήκουν στη λουθηρανική(Σκανδιναβοί)και στην ορθόδοξη(της Ρωσίας)Εκκλησία. Μερικοί πίστεύουν σε διάφορες ανιμιστικές δοξασίες.
Ασχολίες
Ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα.
Πώς μετακινούνται 

Για μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν το έλκηθρο, το οποίο, εκτός από τα σκυλιά, το σέρνουν και οι τάρανδοι. Οι τάρανδοι είναι για τους Λάπωνες πολύτιμα ζώα, γιατί απ' αυτούς παίρνουν το κρέας τους και το δέρμα.
Τροφή 

Τρέφονται με το κρέας των ταράνδων και τα ψάρια.
Τρόπος ζωής και ασχολίες 

Ένα μέρος των Λαπώνων έχει εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή και απορροφάται σιγά-σιγά από τον πληθυσμό του κράτους που ανήκει.
Επίσης ζουν νομαδική ζωή κι ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή ταράνδων, αν και μερικοί έχουν αποκτήσει σκανδιναβικό τρόπο ζωής


Οι τέσσερις εποχές δεν ήταν αρκετές για τους Λάπωνες και τους Σάμι του παρελθόντος. Συνεπώς, δόμησαν το χρόνο σε οκτώ περιόδους: φθινόπωρο- χειμώνας, χειμώνας, άνοιξη- χειμώνας, άνοιξη, άνοιξη-καλοκαίρι, καλοκαίρι-φθινόπωρο και φθινόπωρο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου