Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Μικρή και μεγάλη κυκλοφορίαΤο αίμα φτάνει σε όλα τα σημεία του σώματος, καθώς κυκλοφορεί αδιάκοπα στον οργανισμό μας μέσα από ένα δίκτυο αγγείων, που ονομάζονται αιμοφόρα αγγεία.


Η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας γίνεται μέσα από δύο «διαδρομές» ή αλλιώς μέσα από δύο κυκλοφορίες:
α) Την μικρή κυκλοφορία
Είναι η κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά προς του πνεύμονες και αντίστροφα.β) Την μεγάλη κυκλοφορία
Είναι η κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά προς τα άλλα όργανα του σώματός μας και αντίστροφα.


Η μικρή και η μεγάλη κυκλοφορία διακλαδίζονται σε όλο και μικρότερες «διαδρομές» με αποτέλεσμα το αίμα και τα συστατικά που μεταφέρει να φτάνουν σε όλο μας το σώμα.Το αίμα μεταφέρεται από την καρδιά προς τα διάφορα όργανα του σώματός μας μέσα από τα αγγεία και συγκεκριμένα από τις αρτηρίες. Το αίμα στις αρτηρίες είναι πλούσιο σε οξυγόνο και έχει έντονο κόκκινο χρώμα.Από τα διάφορα όργανα του σώματός μας το αίμα ρέει προς την καρδιά μέσα από τις φλέβες. Το αίμα στις φλέβες περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και έχει πιο σκούρο χρώμα. Γι' αυτό σχεδιάζουμε τις αρτηρίες με κόκκινο χρώμα και τις φλέβες με μπλε.Οι φλέβες και οι αρτηρίες διακλαδίζονται συνεχώς σε όλο και πιο λεπτά αγγεία. Τα λεπτά αυτά αγγεία ονομάζονται τριχοειδή.
Το αίμα φτάνει σε όλα τα μέρη του σώματός μας λόγω της πίεσης που δημιουργείται από την καρδιά. Η πίεση αυτή ονομάζεται αρτηριακή. Η αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να είναι ούτε ψηλότερη ούτε χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα. 


 


Αν είναι πολύ ψηλή προκαλούνται βλάβες στα όργανα του σώματος και στα αιμοφόρα αγγεία. 
Αν είναι χαμηλή, δε φτάνει στα όργανα αρκετό οξυγόνο. 
Για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιούνται ειδικά όργανα, τα πιεσόμετρα.

Το αίμα αποτελείται από:
- το πλάσμα
- τα ερυθρά αιμοσφαίρια
- τα λευκά αιμοσφαίρια 
- τα αιμοπετάλια


Στο πλάσμα είναι διαλυμένες χρήσιμες και άχρηστες ουσίες και αποτελεί το 55% του αίματος. Αποτελείται κυρίως από νερό.Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. 

Στην επιφάνειά τους υπάρχουν κάποιες ουσίες που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ανάλογα με τις ουσίες αυτές, διακρίνουμε τους ανθρώπους σε 4 ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και 0.
Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περίπου 50 τρισεκατομμύρια κύτταρα συνολικά, από τα οποία τα 30 τρισεκατομμύρια είναι ερυθρά αιμοσφαίρια
Κάθε δευτερόλεπτο "πεθαίνουν" 2 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια και παράγονται 2 εκατομμύρια καινούργια ερυθρά αιμοσφαίρια! 
Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι πολύ λιγότερα από ότι τα ερυθρά. 
Μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Αποτελούν την άμυνα του οργανισμού. 
Τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στην πήξη του αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας. 


Το αίμα είναι πολύτιμο για τον οργανισμό διότι:
- συμβάλλει στην προστασία από τα μικρόβια
- μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού μας
- απομακρύνει άχρηστες ουσίες


Το αίμα όπως εμφανίζεται μέσα από το μικροσκόπιο.


Τα ροζ που στο κέντρο τους είναι άσπρα (γιατί μεταφέρει Ο2) είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια.


Τα μεγάλα που στο κέντρο τους είναι μωβ, είναι λευκά αιμοσφαίρια.

Οι μικρές τελίτσες (άλλες μωβ, άλλες ροζ) είναι τα αιμοπετάλια. Η καρδιά και τα αγγεία είναι ευαίσθητα όργανα. Για την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος πρέπει να υιοθετήσουμε τις κατάλληλες συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιά και των αγγείων μας είναι:


- η διατροφή
- η σωματική άσκηση
Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει όσο γίνεται λιγότερα ζωικά λίπη. Κάποια μόρια λιπιδίων, κυρίως η χοληστερόλη, επικάθονται στα τοιχώματα των αγγείων και προκαλούν στένωση. Έτσι, εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος.
Η απουσία σωματικής άσκησης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μας (παχυσαρκία) που οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα. 


Κάνε κλικ εδώ για να ελέγξεις τις γνώσεις σου.

2 σχόλια:

  1. Ειναι πολυ ενδιαφερον!!Με βοηθησε παρα πολυ στο μαθημα της ανατομιας και στο μαθημα πρωτες βοηθειες!!!Σας ευχαριστω παρα πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιο αρθρο!! Αν και δεν βρηκα αυτο που εψαχνα δηλαδη θα ηταν καλυτερο αν ειχατε γραψει για την πορεια το αιματος. Απο που ξεκιναει μεχρι που φτανει....θα με ειχε βοηθησει πολυ αυτο,με βοηθησε ελαχιστα.
    Δεν πειραζει και ευχαριστο για την ελαχιστη βοηθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή