Ο Κυρ δεν έχει ανάγκη από συστάσεις, καθώς ΚΥΡιαρχεί δεκαετίες τώρα στο χώρο της ελληνικής γελοιογραφίας, πρώτα στη Μεσημβρινή και στην Απογευματινή, μετά για πάρα πολλά χρόνια στην Ελευθεροτυπία και τελευταία στο Βήμα. Με ιταλική φινέτσα και απλή γραμμή έχει για σήμα κατατεθέν του τα "ανθρωπάκια" του, και έχει καθιερώσει δικές του ευρεσιτεχνίες όπως οι μεγάλες συνθέσεις με πολλές ανεξάρτητες γελοιογραφίες γύρω από ένα κεντρικό θέμα. Διάλεξα να παρουσιάσω λίγες γελοιογραφίες από τα άλμπουμ Αν και Θα, της εποχής 1980-1981, που είναι από καιρό εξαντλημένα. (Όπως και άλλοι αγαπημένοι γελοιογράφοι, ο Κυρ βγάζει κάθε χρόνο προς τα Χριστούγεννα ένα άλμπουμ με τις γελοιογραφίες της χρονιάς. Την εποχή εκείνη ειδικευόταν στους μονολεκτικούς τίτλους: ΜΠΙΖ, ΟΛΕ, ΠΟΡΤΑΑΑ, ΩΧ, ΠΥΡ, ΤΖΙΖ, ΜΗ ,ΑΝ, ΘΑ.). Έβαλα επίσης κι ένα εξώφυλλο δίσκου
Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ρώμη, στη σχολή Καλών Τεχνών με αντικείμενο την Διακοσμητική. Ευτυχώς για εμάς, η διακοσμητική έχασε νωρίς, άλλον έναν επίδοξο διακοσμητή. Με την παρότρυνση κάποιων συμφοιτητών, ο Γιάννης Κυριακόπουλος (το επίσημο ψευδώνυμο του ΚΥΡ για την εφορία) έστειλε τα πρώτα του σκίτσα στο χιουμοριστικό περιοδικό «Il Travazzo». Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.
Πρώτος στην Ελλάδα, τον εντόπισε ο Γιώργος Σαββίδης από τον «Ταχυδρόμο». Διάβασε τον «άγνωστο» Έλληνα σκιτσογράφο, στο ιταλικό περιοδικό και τον αναδημοσίευσε αμέσως.
Δεν άργησε ν' ακουστεί κι ένα δεύτερο σημαντικό κουδούνισμα τηλεφώνου. Η Ροζίτα Σώκου φανέρωνε την συμπάθειά της για τα σκιτσάκια του. Εκδήλωσε μάλιστα κι έμπρακτα το ενδιαφέρον της, γράφοντας μια επιστολή για την Ελένη Βλάχου. Έτσι το καλό, τρίτωσε. Η Βλάχου, όχι μόνο δέχτηκε στις αγκάλες της «Μεσημβρινής» τον νεαρό Κυριακόπουλο, αλλά τον βάφτισε κιόλας. Απέκοψε απ' το υπερήφανο (αλλά μακροσκελές) νεοελληνικό επώνυμο, την ουρίτσα «-ιακόπουλος», και κράτησε το (αναμφίβολα πετυχημένο) «ΚΥΡ».
Έτσι, το 1961, ο ΚΥΡ μάθαινε ότι λέγεται ΚΥΡ, διαβάζοντας «ΚΥΡ», στη Μεσημβρινή.
Λίγα χρόνια αργότερα, η μοίρα του τόπου έσπρωχνε τον ΚΥΡ να διαλέγει μόνος του καινούργιο ψευδώνυμο: «Μακ Πάππας» (!) Αυτή τη φορά δεν πετσόκοψε το δικό του επώνυμο αλλά κάποιων άλλων: Μακ-αρέζος, Παπ-αδόπουλος, Πα-τακός.
Λίγα χρόνια αργότερα, η μοίρα του τόπου έσπρωχνε τον ΚΥΡ να διαλέγει μόνος του καινούργιο ψευδώνυμο: «Μακ Πάππας» (!) Αυτή τη φορά δεν πετσόκοψε το δικό του επώνυμο αλλά κάποιων άλλων: Μακ-αρέζος, Παπ-αδόπουλος, Πα-τακός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου