Σελίδες

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κινέζικη γλώσσα


Σχεδόν το 1/5 του πληθυσμού της Γης μιλά κάποια μορφή της Κινεζικής ως μητρική γλώσσα. Χαρακτηριστικό της κινέζικης γλώσσας είναι οι πολλές της διάλεκτοι, με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.


Αποτελείται από χαρακτήρες-λέξεις χωρίς μέρη του λόγου (κλιτά ή άκλιτα). Η προφορά των κινέζικων είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε αντίθεση με τη σύνταξη που θεωρείται πολύ εύκολη γιατί δεν υπάρχουν άρθρα, γένη, πτώσεις, ρηματικοί τύποι. 


Οι λέξεις αποτελούνται από απλές μονοσύλλαβες λέξεις απ΄ όπου προκύπτουν σύνθετες, π.χ. «τσάου» = μέρα, «νι τσάου» = καλημέρα. Στη κινέζικη γραφή οι απλές λέξεις είναι μόλις 328 ενώ τα ιδεογράμματα είναι πολύ περισσότερα. 


Ένα ιδεόγραμμα μπορεί να έχει πολλές έννοιες κι αυτό γιατί οι απλές λέξεις είναι λίγες, π.χ.  «πάϊ» μπορεί να σημαίνει άσπρο, εκατό, εκατοστό, χάνω. Η σημασία μιας λέξης καθορίζεται από το σύνολο των λέξεων μέσα στη φράση.



Η κινέζικη γλώσσα έχει 4 τόνουςΣτον προφορικό λόγο, η έννοια της κάθε λέξης καθορίζεται από την ένταση του τόνου, π.χ.: "κιό" (τονισμένα) σημαίνει νερό και "κιο" (πιο άτονα) σημαίνει ερωτώ.


Η κινέζικη γλώσσα γράφεται με δύο διαφορετικά συστήματα. Το παραδοσιακό σύστημα που χρησιμοποιείται ακόμα στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και το Μακάο και η απλοποιημένη κινεζική γραφή που δημιουργήθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1954. 



Δημήτρης Ελ. / Σταμάτης Α., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου