Σελίδες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Καράτε



Αλήθεια ξέρουμε τι σημαίνει και τι είναι το Καράτε; Τα ιδεογράμματα «Καρά-τε» σημαίνουν άδειο χέρι. Είναι με άλλα λόγια μια τέχνη για την αποτελεσματική χρήση του άοπλου σώματος.


Το Καράτε προσφέρει πολλά όπως:
1) Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
2) Αύξηση της ταχύτητας και της εκρηκτικής δύναμης.
3) Αποφυγή αρνητικών συνηθειών και ώθηση στην υγιεινή διατροφή.
4) Πειθαρχία (σωματική και πνευματική).
5) Ανάπτυξη του θάρρους. Καταπολέμηση του φόβου και της δειλίας.
6) Αυτοπεποίθηση


Το Καράτε έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως. Έτσι το 1985 η Δ.Ο.Ε. το αναγνώρισε επίσημα ως άθλημα.

«Η εξάσκηση των νέων παιδιών στο Καράτε τονώνει την αυτοπεποίθηση, βοηθώντας τα ψυχολογικά και αυξάνει τη μυοσκελετική δύναμη-αντοχή-ευλυγισία».
Σταύρος Διαμονατόπουλος (καθηγητής Φυσικής Αγωγής)
«Το Καράτε είναι μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης για τα μικρά παιδιά που εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους σε σχέση με άλλα αθλήματα».
Κωνσταντίνος Κοσκινάς (παιδιάτρος)


Έτσι λοιπόν αποφάσισα και εγώ να ασχοληθώ με το Καράτε και καλώ και όλους εσάς να κάνετε το ίδιο. Στο Καράτε αισθάνομαι χαρά είτε κερδίσω είτε χάσω στους αγώνες που παίρνω μέρος, γιατί ξέρω ότι προσπάθησα όσο μπορούσα και αποκτώ εμπειρία που θα μου είναι χρήσιμη αργότερα. Ζητούμενο δεν είναι μόνο η νίκη αλλά η προσπάθεια που κάνω και η συμμετοχή.


Το Καράτε αποτελεί μια πολεμική τέχνη. Δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Οκινάβα. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα παραδοσιακού καράτε παγκοσμίως είναι το Shotokan, το Gōjū-Ryū, το Wado-Ryu, το Shito-Ryu και το Uechi-Ryu. Από τα είδη αυτά εγώ ασχολούμαι με το Shotokan. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος Καράτε. Βασικό του στοιχείο είναι η βαθιά και σταθερή στάση, ώστε ο αθλητής να έχει ευστάθεια και δυναμισμό στις κινήσεις του.


Αυτός που διέσωσε και καθιέρωσε το Shotokan Karate είναι ο Funakoshi Gichin (Φουνακόσι Γκιτσίν). Γεννημένος το 1868 στο Shuri της Okinawa εργαζόταν αρχικά σε σχολείο ως καθηγητής.

Δημήτριος Κ., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου