Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Η κατανομή του πληθυσμού στη Γη

Ο πλανήτης μας έχει σήμερα πληθυσμό που ξεπερνά τα 6.800.000.000

- Για να δεις τον ακριβή πληθυσμού της Γης κάνε κλικ εδώ και εδώ.

Παρατήρησε τους παρακάτω χάρτες που δείχνουν την κατανομή του πληθυσμού στη Γη. Τι παρατηρείς;Ο πληθυσμός της Γης δεν είναι εξίσου κατανεμημένος σε όλη της την επιφάνεια. Υπάρχουν περιοχές της Γης που πυκνοκατοικημένες, άλλες αραιοκατοικημένες και άλλες σχεδόν ακατοίκητες.

Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;


Ο πληθυσμός της Γης δεν κατανέμεται το ίδιο σε όλη την επιφάνειά της, αφού δεν είναι όλες οι περιοχές της Γης κατάλληλες ώστε να ζουν σε αυτές άνθρωποι. Αλλού οι συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη διαβίωση των ανθρώπων και αλλού την κάνουν δύσκολη ή και αδύνατη.


Κατανομή του πληθυσμού της Γης


Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εγκατάσταση των ανθρώπων σε μια περιοχή είναι:
- φυσικοί
- ιστορικοί
- οικονομικοί


Η κατανομή του πληθυσμού της Γης δηλώνεται με τον όρο πυκνότηταH πυκνότητα του πληθυσμού μιας περιοχής ή μιας χώρας δηλώνει τον αριθμό των κατοίκων που αναλογούν σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Για να υπολογίσουμε την πυκνότητα του πληθυσμού, διαιρούμε τον αριθμό που δηλώνει τον πληθυσμό της περιοχής με αυτόν που δηλώνει την έκτασή της.
Γνωρίζοντας ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.964.020 κάτοικοι (απογραφή του 2001) και η έκτασή της 131.957 τετρ. χμ., υπολόγισε την πυκνότητα του πληθυσμού της χώρας μας. 
Για να εργαστείς ευκολότερα στρογγυλοποίησε τον αριθμό του πληθυσμού στα 11 εκατομμύρια και την έκταση της χώρας μας στις 132.000 τετρ. χμ.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης μας έχει ζωή περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. Σήμερα υπολογίζεται ότι στη Γη ζουν περίπου 6,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Δημιουργούνται νέες ανάγκες, για την κάλυψη των οποίων πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερα μέρη του γήινου περιβάλλοντος και να αυξηθεί η παραγωγή στις ήδη καλλιεργούμενες περιοχές.Στον παρακάτω πίνακα βλέπεις την αύξηση της Γης σε εκατομμύρια.

Σε ποια ήπειρο παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού μεταξύ των ετών 1990 και 2000;
Ποια προβλήματα πιστεύεις ότι προκαλεί η αύξηση αυτή;
Προβλήματα που προκαλούνται από την αύξηση του πληθυσμού:
-  μείωση των φυσικών πόρων
-  κοινωνικά προβλήματα (πείνα, φτώχεια, επιδημίες κ.λπ.)


Παρατήρησε τον παρακάτω χάρτη. Πού βρίσκονται οι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του πλανήτη μας;


Οι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες βρίσκονται κυρίως στη βόρεια εύκρατη ζώνη, λιγότερο στη νότια και ακόμα λιγότερο στην τροπική ζώνη. Ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν αυξάνεται το ίδιο σε όλες τις περιοχές της Γης. 

Ποιοι παράγοντες πιστεύεις ότι συμβάλλουν στην αύξηση του πληθυσμού;
Στην αύξηση του πληθυσμού συμβάλλουν: 

- η βελτίωση των συνθηκών ζωής
- η πρόοδος της ιατρικής
- η εκπαίδευση


Ο Ζακ Κουστώ, ο περίφημος ερευνητής , είχε πει:
«Η αύξηση του πληθυσμού είναι η πρωταρχική αιτία της περιβαλλοντικής καταστροφής».

Σχολίασε την άποψη αυτή.

Παρατήρησε την παραπάνω εικόνα:

- Τι στοιχεία μας δίνει;
- Πώς ονομάζεται ο τρόπος με τον οποίο μας δίνει τα στοιχεία;
- Ποια επιστήμη που ασχολείται με τη συλλογή, ανάλυση, ερμηνεία και εξαγωγή συμπερασμάτων αριθμητικών δεδομένων σχετικά με κάποια φαινόμενα ή συμβάντα
- Πόσο προβλέπεται να είναι η αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2025;
- Σε ποιες ηπείρους προβλέπεται αύξηση του πληθυσμού και σε ποιες μείωση; Σε ποιους παράγοντες πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου