Σελίδες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η ζωή στην Έρημο


Έρημος ονομάζεται μια μεγάλη έκταση γης, άνυδρη, χωρίς αξιόλογη βλάστηση και ακατοίκητη.  Αποτελούν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης και τις συναντάμε σε όλες τις ηπείρους. 




Μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο είναι η Σαχάρα στην Αφρική. Σημαντική είναι και η έρημος Γκόμπι στην Ασία. 








Παρατηρήστε τις παρακάτω εικόνες. 
Τι διαπιστώνετε σχετικά με το είδος των ερήμων που υπάρχουν; Είναι όλες της ίδιας μορφής; 


Έρημος Σαχάρα


Έρημος Γκόμπι


Ανταρκτική έρημος


Δεν είναι όλες οι έρημοι αμμώδεις. Υπάρχουν και έρημοι βραχώδεις (βράχια και χαλίκια). Κατηγορία ερήμου είναι και η παγωμένη έρημος (πολική).






Το ανάγλυφό των ερήμων μπορεί να περιλαμβάνει οροσειρές, οροπέδια, κορυφές ηφαιστείων, πεδιάδες ή και αποξηραμένες λίμνες. Η βλάστησή τους είναι αραιή ή ανύπαρκτη.





Στις ερήμους μπορούμε να συναντήσουμε περιοχές, όπου υπάρχει νερό και βλάστηση και λέγονται οάσεις. Χαρακτηριστικό φυτό της όασης στην έρημο Σαχάρα είναι η χουρμαδιά (είδος φοινικιάς της B. Aφρικής και της Mέσης Aνατολής, που παράγει φαγώσιμους καρπούς, τους χουρμάδες ), η οποία για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία αναπτύσσει βαθιές ρίζες που φτάνουν και τα 30 μέτρα βάθους.


Οι κάτοικοι της ερήμου παίρνουν από τη χουρμαδιά τους καρπούς και τα φύλλα της. Τα γέρικα δέντρα, όταν τα κόβουν, τα αξιοποιούν για την κατασκευή των σπιτιών τους. Τα ζώα της ερήμου είναι πολύ λίγα και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Συναντάμε έντομα και ερπετά, που κρύβονται στην άμμο και βγαίνουν τη νύχτα για να αναζητήσουν τροφή.


Στις ερήμους επικρατούν ακραίες συνθήκες διαβίωσης. Η διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στη Σαχάρα η θερμοκρασία την ημέρα ανέρχεται στους 70° Κελσίου, ενώ τη νύχτα πέφτει πολλές φορές στους 0° Κελσίου.



Οι φυλές που ζουν στις ερήμους συγκεντρώνονται στις οάσεις και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι είναι νομάδες, εκτρέφουν καμήλες και αιγοπρόβατα. Από τα ζώα αυτά παίρνουν το γάλα, το κρέας, το δέρμα και το μαλλί. Φορούν φαρδιά ανοικτόχρωμα ενδύματα, για να προστατεύονται από τη ζέστη. Οι γεωργοί κατοικούν σε σπίτια κατασκευασμένα από φοινικόκλαδα και καλλιεργούν σιτηρά και διάφορα λαχανικά.



2 σχόλια:

  1. αρκετα συντομο και καλουτσικο...αλλα τα λεει καπως διαφορετικα και οχι και τοσο καλα ωστε να το καταλαβουν μικρα παιδια..Δεν ξερω,δικο σας θεμα ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι πολυ καλο και συντομο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή