Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Γλώσσες και θρησκείες



Το μέσο με το οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι είναι η γλώσσα. Με τη βοήθεια της ανταλλάσσουν απόψεις, γνώσεις, ιδέες. Αναπτύσσουν τα γράμματα, τις τέχνες τον πολιτισμό.


Στον πλανήτη μας υπάρχουν χιλιάδες γλώσσες. Κάθε λαός έχει τη δική του γλώσσα. Σύμφωνα με τον Ethnologue, τον πιο ολοκληρωμένο κατάλογο σχετικά με τις γλώσσες, οι γλώσσες είναι 6.809


Σε αυτές περιλαμβάνονται κάποιες που ομιλούνται από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων όπως τα κινεζικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα ινδικά, αλλά και περίπου 1.700 που ομιλούνται από λιγότερους από χίλιους ανθρώπους. Υπολογίστηκε ότι μέσα στον επόμενο αιώνα 3.000 από αυτές θα έχουν εξαφανιστεί.



Σε κάποια σημεία του κόσμου υπάρχει μεγάλη γλωσσική ποικιλομορφία. Στην Ευρώπη, ο Ethnologue καταμετρά 230 διαφορετικές γλώσσες και στην Ασία περίπου 2.197. Στην Παπούα της Νέας Γουινέας, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν περίπου 832 διαφορετικές γλώσσες.


Υπάρχουν 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ – πρόκειται για τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται για τις υποθέσεις της ΕΕ.


Δραστηριότητες:
- Κάνε κλικ εδώ για να ακούσεις τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.
- Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Google Translate βρείτε τις λέξεις σχολείο και μαθητής σε όσες περισσότερες γλώσσες μπορείτε.
- Τι γνωρίζεις για τον Πύργο της Βαβέλ; Κάνε κλικ εδώ.

«Ο Πύργος της Βαβέλ», πίνακας του Pieter Bruegel (1563)



Κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ή να ακούσουν. Πώς επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους άλλους ανθρώπους; 





Δραστηριότητα: 
Προσπάθησε να πεις το όνομά σου χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα.




Μες του Βοσπόρου τα στενά


Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Στίχοι: Πυθαγόρας

Μες του Βοσπόρου τα στενά
ο Γιάννης κλαίει τα δειλινά
 και ο μεμέτης πλάι του
 πίνει και τραγουδάει του

 Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός
κι εγώ λαός κι εσύ λαός
εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ
 όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ

Με λίγη αγάπη και κρασί
μεθάω κι εγώ μεθάς κι εσύ
πιες λίγο από το τάσι μου
 αδέρφι και καρντάσι μου

 Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός κι εγώ
 λαός κι εσύ λαός εσύ
Χριστό κι εγώ Αλλάχ
όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ





Θρησκείες
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να επικοινωνούν με το Θεό. Οι σπουδαιότερες θρησκείες είναι ο χριστιανισμός, ο μωαμεθανισμός ή ισλαμισμός, ο βουδισμός, ο κομφουκιανισμός και ο ιουδαϊσμός
Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Γης καταλαμβάνει ο αθεϊσμός.


Μελετήστε το χάρτη κατανομής των πιο διαδεδομένων θρησκειών στον κόσμο και βρείτε ποια θρησκεία επικρατεί σε κάθε ήπειρο.



- Στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ωκεανία επικρατεί η χριστιανική θρησκεία (ορθόδοξοι - καθολικοί - διαμαρτυρόμενοι κλπ).
- Στην Ασία ο ισλαμισμός και ο βουδισμός.
- Στην Αφρική ο ανιμισμός (τα αντικείμενα έχουν ψυχή και επεμβαίνουν στη ζωή)




Η θρησκεία ενός λαού επιδρά στον τρόπο ζωής, στη μορφή της οικογένειας, στις κοινωνικές σχέσεις, στις διατροφικές συνήθειες, στα ήθη και στα έθιμά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται ο πολιτισμός και η οικονομία κάθε λαού. Για παράδειγμα, στις μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν, δεν καλλιεργούνται αμπέλια, επειδή η θρησκεία αυτή δεν επιτρέπει την οινοποσία.








Το περιεχόμενο κάθε θρησκείας διαμορφώνει ήθος και τρόπο ζωής. Με τη θρησκεία δημιουργείται πολιτισμός και παράγονται αξίες, όπως είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη. Επιπλέον ένα σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η θρησκεία είναι η διάσωση της παλαιότερης λογοτεχνίας και των αρχαίων κειμένων από τους μοναχούς των μοναστηριών.






Γλωσσάριο:

Συμβίωση: κατάσταση, κατά την οποία οι άνθρωποι ζουν μαζί, αλληλεξαρτώνται και συνεργάζονται

Ανεξιθρησκία: η αποδοχή και ο σεβασμός της θρησκείας των άλλων λαών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου