Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Το ηφαίστειο Στρόμπολι δεν κοιμάται ποτέ!



Το Στρόμπολι είναι ένα μικρό νησί στο Τυρρηνικό Πέλαγος, στη βόρεια ακτή της Σικελίας, και ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας. Το όνομά του είναι παράφραση της ελληνικής λέξης Στρογγύλη, που του δόθηκε εξαιτίας του σχήματός του. Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη με την τελευταία του έκρηξη να πραγματοποιείται το 2009.

Μια τυπική έκρηξη στο Στρόμπολι αποτελείται από διάφορες μικρές εκρήξεις αερίου, που εκτοξεύουν τέφρα και κομμάτια λάβας. Η εκτοξευόμενη λάβα δημιουργεί ένα θέαμα όμοιο με τα πυροτεχνήματα και σβήνει καθώς προσγειώνεται στο έδαφος. Περιστασιακά, δημιουργούνται και μικρές ροές λάβας Λόγω χαμηλής ρευστότητας, είναι δυσκολότερο για το φυσικό αέριο να διαφύγει κατά την άνοδο του μάγματος. Έτσι δημιουργούνται φυσαλίδες αερίου υπό πίεση που εκτονώνεται όταν φτάσουν την επιφάνεια δημιουργώντας μικρές εκρήξεις που εκτοξεύουν λάβα στον αέρα. Αυτός ο τύπος έκρηξης παρατηρείται και σε άλλα ηφαίστεια, αλλά αναφέρεται ως Strombolian.
Το είδος και η συχνότητα των εκρήξεων που παρουσιάζει σε όλη την ιστορία του το ηφαίστειο, του έδωσαν το προσωνύμιο «Φάρος της Μεσογείου».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου