Σελίδες

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικο παζάρι Νυρεμβέργης (Christkindlesmarkt)

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι της Νυρεμβέργης (Christkindelsmarkt) θεωρείται το σπουδαιότερο της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς δημιουργήθηκε την περίοδο 1610-1639. Από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέχρι σήμερα εκτός από την περίοδο 1939-1948 (2ος Παγκόσμιος Πόλεμος).
Σήμερα το Christkindelsmarkt δέχεται 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Αρχικά η ημερομηνία έναρξης του παζαριού ήταν η 4 Δεκεμβρίου. Λόγω του μεγάλου όμως αριθμού επισκεπτών από το 1973 η έναρξή του μετατέθηκε στις 27 Νοέμβρη. Το παζάρι λήγει στις 24 Δεκεμβρίου.
Christkind
Ο θεσμός του Christkind, του παιδιού / αγγέλου των Χριστουγέννων που κηρύσσει την έναρξη του παζαριού, καθιερώθηκε το 1933. Μέχρι το 1968 το ρόλο αυτό αναλάμβαναν ηθοποιοί. Από το 1969 το Christkind επιλέγεται, για 2 έτη, με ψηφοφορία.


Οι κάτοικοι της Νυρεμβέργης επιλέγουν μεταξύ των υποψηφίων οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- να κατάγονται από τη Νυρεμβέργη
- να έχουν ηλικία μεταξύ 16 – 19 ετών
- να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,60 μ.
Στον πρώτο γύρο της εκλογής, μια επιτροπή επιλέγει 18 κοπέλες μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων, με βάση την απαγγελία του χριστουγεννιάτικου μηνύματος που θα κληθεί να απαγγείλει το Christkind την ημέρα έναρξης του χριστουγεννιάτικου παζαριού.
Κατά τη δεύτερη φάση της εκλογής, οι κάτοικοι της Νυρεμβέργης, μπορούν να ψηφίσουν, μεταξύ των 18 υποψηφίων, το Christkind της αρέσκειάς τους.
Τέλος, από τις πρώτες έξι σε ψήφους υποψήφιες, μια επιτροπή επιλέγει το Christkind.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου