Σελίδες

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Χειμώνας ή Χειμών


Είναι η εποχή που επικρατεί το περισσότερο κρύο σ' αντίθεση με το καλοκαίρι. Ξεκινά στο Βόρειο ημισφαίριο στις 21 Δεκεμβρίου (χειμερινό ηλιοστάσιο) και τελειώνει στις 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία). Στο Νότιο ημισφαίριο ξεκινά στις 21 Ιουνίου και τελειώνει στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο χειμώνας περιλαμβάνει τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο στο Βόρειο ημισφαίριο και τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο στο Νότιο. Κατά την αστρονομία, ο χειμώνας αρχίζει στις 21 Δεκεμβρίου όταν ο ήλιος περνάει το χειμερινό ηλιοστάσιο και τελειώνει στις 20 Μαρτίου όταν περνάει από το εαρινό ηλιοστάσιο.


Στην περίοδο του χειμώνα η γη βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο, όμως οι ακτίνες του πέφτουν πλάγια στη Γη και γι' αυτό κάνει κρύο.
Το μεγαλύτερο κρύο το κάνει συνήθως τον Ιανουάριο, αλλά οι ψυχρές μέρες διακόπτονται από τις ηλιόλουστες αλκυονίδες ημέρες οπότε ο καιρός γίνεται γλυκός.
Ο χειμώνας παρουσιάζει διακυμάνσεις στα διάφορα μέρη της γης. Όσο προχωρούμε προς τους πόλους ο χειμώνας γίνεται πιο βαρύς και κοντά στους πόλους έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Στις χώρες του Ισημερινού δεν ξεχωρίζει σαν ιδιαίτερη εποχή. Αλλά και στην Ελλάδα ο χειμώνας παρουσιάζει διαφορές. Είναι ψυχρός με χιόνια, χαλάζι και βροχές στα ορεινά μέρη και στο εσωτερικό της χώρας, ενώ είναι γλυκός με πολλές βροχές στα παράλια μέρη και στα νησιά, γιατί εκεί επιδρά η θάλασσα.


Ο χειμώνας φέρνει μεταβολές στη φύση και στον άνθρωπο. Τα φυλλοβόλα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους και μένουν γυμνά. Τα μονοετή φυτά παύουν να υπάρχουν και τα πολυετή σταματούν την ανάπτυξή τους. Το χειμώνα, εξαιτίας του μεγάλου κρύου, σκοτώνονται πολλά μικρόβια και διάφορα βλαβερά ζιζάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου