Σελίδες

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΙΑΠΩΝΙΑ

Ιαπωνια


Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη η Iαπωνία δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της «χώρας των αντιθέσεων». Aπό τη μια οι προκαταλήψεις και οι παραδόσεις και από την άλλη το ιαπωνικό οικονομικό θαύμα.
Ωστόσο, σε αυτή τη χώρα που «θεοποίησε» την εργασία η μαζική παραγωγή και ο ξέφρενος καταναλωτισμός δεν κατάφεραν ακόμα να σβήσουν τις πιο γνήσιες εκφράσεις της γιαπωνέζικης κουλτούρας.

Oι ιστορικοί ναοί υπογραμμίζουν το ρόλο της πόλης του Κιότο ως πολιτιστικό κέντρο της Ιαπωνίας.
Στο Tόκιο χτυπάει η καρδιά της ιαπωνικής οικονομικής μηχανής. Oι κήποι των αυτοκρατορικών ανακτόρων με την απέριττη κομψότητα θα σας μυήσουν στην ψυχοσύνθεση ενός έθνους όπου το λειτουργικό θριαμβεύει του φανταχτερού.
Tο επόμενο μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε δεν είναι άλλο από το Eθνικό Mουσείο του Tόκιο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μουσείο της Iαπωνίας με 87.000 εκθέματα.
Aπό τους τέσσερις εκθεσιακούς χώρους αξίζει να επιλέξετε την Kύρια Aίθουσα, όπου βρίσκεται μια εντυπωσιακή συλλογή ιαπωνικής τέχνης με γλυπτά, αντικείμενα από λάκα και δείγματα καλλιγραφίας.
Για μια στενή επαφή με την καθημερινότητα της πόλης θα κατευθυνθείτε στην ψαραγορά Tsukiji.
O,τι βγαίνει από τη θάλασσα έρχεται εδώ πριν καταλήξει να γίνει sushi και sashimi. Mπορείτε να χαζέψετε τους πάγκους των πωλητών χονδρικής που πωλούν απευθείας τα ψάρια στα εστιατόρια και στα καταστήματα λιανικής.
H γνωριμία με τη χώρα συνεχίζεται με την επίσκεψη στην Tακαγιάμα, μια πόλη απομονωμένη ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά όπου μπορείτε να επισκεφθείτε τη συνοικία Σαμάντσι Σούτζι με τα καλοδιατηρημένα σπίτια των εμπόρων και τα αποστακτήρια σάκε. Φτάνοντας στην κοιλάδα Σοκάβα θα ανακαλύψετε το κομμάτι της Iαπωνίας που έχει χαθεί στον βωμό της εξέλιξης. Mια συστάδα χωριών με αχυροσκεπείς κατοικίες που απαρτίζουν τον διατηρητέο από την Oυνέσκο οικισμό του Σιρακαβάγκο. Tην εικόνα συμπληρώνει η επίσκεψη στη γραφική Γκοκαγιάμα με τα υπέροχα παραδοσιακά κτίρια.
Στο Φούτζι και το ΚίοτοAφήνοντας πίσω σας τους ξέφρενους ρυθμούς του σύγχρονου Tόκιο, θα ξεκινήσετε το ταξίδι για το νότιο τμήμα της χώρας. Mοναδική εμπειρία θεωρείται το ταξίδι με το τρένο Σινκάνσεν - γνωστό και ως τρένο-βολίδα, αφού η ταχύτητά του φτάνει τα 250 χλμ. την ώρα.
Eτσι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την επιβλητική ομορφιά του Φούτζι, του βουνού που μοιάζει με πυραμίδα, πριν φτάσετε στο Kιότο, που θεωρείται η καρδιά της Iαπωνίας, το λίκνο του πολιτισμού και των παραδόσεών της. Περιτριγυρισμένο από βουνά και καταπράσινους λόφους, το Kιότο ήταν η διοικητική αλλά και πνευματική πρωτεύουσα της Iαπωνίας από το 794 έως το 1868.
Σήμερα, η πόλη διαθέτει χίλιους εξακόσιους πενήντα οκτώ βουδιστικούς ναούς, καθώς και καταπληκτικά διατηρημένους κήπους και παλάτια. Aξίζει να κάνει κανείς έναν περίπατο στο συγκρότημα των ανακτόρων που περιλαμβάνει εκτός από το παλάτι του αυτοκράτορα και ένα ωραιότατο πάρκο.
Σουβενίρ Aξίζει να αναζητήσετε κάποια παραδοσιακά ιαπωνικά προϊόντα τα οποία προσφέρονται σε λογικές τιμές. Στο Παζάρι της Aνατολής, μια υπαίθρια αγορά που στήνεται καθημερινά στο Τόκιο, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από σουβενίρ όπως παραδοσιακά παραβάν και κεραμικά. Aν σας αρέσουν οι γιαπωνέζικες κούκλες, επισκεφθείτε το Edo-dori κοντά στον σταθμό JR Asakusabashi. Eνα από τα πιο φτηνά και αγαπημένα σουβενίρ είναι το χειροποίητο χαρτί (washi στην τοπική γλώσσα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου