Σελίδες

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Διώρυγα του Σουέζ




Η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ. (προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, φθάνει τα 190 χλμ..) Έχει μέγιστο πλάτος 160-200 μ. και βάθος 11,60 μ. 


Ενώνει τη Μεσόγειο θάλασσα με τηνΕρυθρά θάλασσα. Αρχίζει από το Πορτ Σάιντ, λιμένα εισόδου στη Μεσόγειο και καταλήγει στον λιμένα Σουέζ που βρίσκεται στο μυχό του κόλπου της Ερυθράς.


Για πρώτη φορά φέρεται να σχεδιάστηκε η διάνοιξη της διώρυγας επί Φαραώ Σέτη Α΄ ή Ραμσή Β΄ (σύμφωνα με κάποιο αρχαίο κείμενο) περί τον 13 αιώνα π.Χ.


Το 1854 ο Γάλλος διπλωμάτης και μηχανικός Κόμης Φερδινάνδος Λεσσέψ  παίρνει την εντολή της κατασκευής (διάνοιξης) και ξεκινάει το έργο. 



Στις 25 Απριλίου του 1869 ολοκληρώνεται η διάνοιξη και στις 17 Νοεμβρίου 1869 δίνεται ελεύθερη στην ναυσιπλοΐα όπου και πραγματοποιούνται τελικά τα επίσημα εγκαίνια. 


Το συνολικό κόστος της κατασκευής της έφθασε τα τότε 100 εκατομμύρια δολάρια. Στην κατασκευή της συμμετείχαν και Έλληνες Δωδεκανήσιοι από την Κάσο και το Καστελόριζο κάποιοι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή.


Η σημασία της ένωσης της Μεσογείου με την Ερυθρά θάλασσα για την Παγκόσμια Ναυσιπλοΐα είναι τεράστια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου