Σελίδες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο Πλούτωνας «αλλάζει» χρώμα

Ο Πλούτωνας, ο πλανήτης νάνος, που βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, γίνεται όλο και πιο κόκκινος και φωτεινός. 

Εικόνες που μετέδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA δείχνουν ότι έχει πλέον μια απόχρωση 20% (ίσως και 30%) πιο ερυθρή απ' ό,τι στο παρελθόν.
Οι επιστήμονες, πιστεύουν ότι οι αλλαγές στο χρώμα του οφείλονται σε μεταβολές στους πάγους της επιφάνειάς του. Κανένα άλλο ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα δεν έχει ποτέ φανεί να αλλάζει το χρώμα του σε αυτό το βαθμό.
Οι εικόνες δείχνουν το παγωμένο άζωτο να παίρνει πιο φωτεινή απόχρωση στο βόρειο ημισφαίριο και πιο σκούρα στο νότιο, πιθανότατα καθώς ο επιφανειακός πάγος λιώνει στον ένα ηλιόλουστο πόλο του Πλούτωνα και ξαναπαγώνει στον άλλο, σύμφωνα με τη NASA. Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μεταβολές στη θερμοκρασία του νάνου πλανήτη, που παραμένει απίστευτα κρύος, στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου.
Από το 1954 μέχρι το 2000, ο Πλούτων δεν είχε αλλάξει καθόλου το χρώμα του, αλλά μετά το 2000 άρχισε να κοκκινίζει, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου