Σελίδες

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Δίολκος

Αρχαίος λιθόστρωτος δρόμος που άρχιζε από τον Κορινθιακό και τερμάτιζε στον Σαρωνικό κόλπο. Κατασκευάστηκε από τον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο κατά τα τέλη του 7ου αι. π.Χ. Ο δρόμος είχε πλάτος από 3.50 ως 6 μ.
 Σ' όλο το μήκος του δρόμου ήταν λαξευμένες βαθιές παράλληλες αυλακώσεις σε απόσταση 1,50 μ. η μία από την άλλη, για να διευκολύνεται η κίνηση των τροχών του οχήματος που μετέφερε το πλοίο και ν' αποφεύγεται η ανατροπή του. 
Τα πλοία "διϊσθμίζοντο", δηλαδή περνούσαν από τη μια θάλασσα στην άλλη ως εξής: Τα ξεφόρτωναν σ' ένα από τα δύο λιμάνια της Κορίνθου, Λέχαιο ή Κεγχρεές και παρελάμβαναν το φορτίο που μεταφερόταν από τη ξηρά στο άλλο λιμάνι. 
Ύστερα το πλοίο το έσερναν από τη θάλασσα και το στήριζαν πάνω σε ξύλινους κύλινδρους. Τέλος το τοποθετούσαν επάνω σε τροχοφόρο όχημα, που έσερναν πιθανώς δούλοι και το μετέφεραν στο άλλο άκρο της Διόλκου. 
Το έριχναν πάλι στη θάλασσα, φόρτωναν το εμπόρευμα και το πλοίο συνέχιζε το ταξίδι του για τα λιμάνια της Ανατολής ή της Δύσης. Με τη Δίολκο η εμπορική κίνηση στην Κόρινθο πολλαπλασιάστηκε και τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν.

2 σχόλια: