Σελίδες

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κατασκευή: Υδρόγειος σφαίρα

Υλικά που θα χρειαστούμε
- Ένα μεγάλο τόπι θαλάσσης
- Εφημερίδες κομμένες σε λωρίδες
- Αλεύρι και νερό
- Τις ηπείρους σε μεγένθυση για να σχεδιάσουμε
- Μπλε τέμπερα
- Πορτοκαλί τέμπερα
- Άσπρη τέμπερα
- Ένα κοντάρι από σκούπα
- Λούστρο σε σπρέι
  Διεργασία
1) Φουσκώνουμε το τόπι.

2)       Παίρνουμε ένα κιλό αλεύρι και το ανακατεύουμε με νερό μέσα σε μια λεκάνη, έτσι ώστε να γίνει ένα πηχτό μείγμα, όχι αραιό αλλά ούτε και τελείως πηχτό! Μόλις ετοιμάσουμε το μείγμα μας, καλύπτουμε το τόπι μας με μία στρώση έτσι ώστε να βραχεί και να κοληθούν οι πρώτες λωρίδες εφημερίδας. Τις λωρίδες της εφημερίδας, μπορούμε να τις βουτάμε επίσης στην αλευρόκολλα. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να περάσουμε πολλές στρώσεις εφημερίδας πάνω στο τόπι, σε όλο το τόπι. Δεν φτιάχνουμε μόνο μία μεριά, ούτε αφήνουμε να στεγνώσει μόνο μία μεριά. Οι εφημερίδες δεν πέφτουν, οπότε καλύπτουμε όλο το τόπι με πολλές στρώσεις. Τόσες στρώσεις μέχρι να τελειώσει η αλευρόκολλά μας.

3)       Μόλις τελειώσουμε με τις εφημερίδες, αφήνουμε το τόπι στον ήλιο να στεγνώσει πολύ καλά, ώστε να σκληράνει. Τουλάχιστον 2 μέρες έξω στον ήλιο. Όταν στεγνώσει, μπορούμε να ακουμπήσουμε τα δάχτυλά μας και θα καταλάβουμε ότι είναι πλέον έτοιμο.
4)       Το τόπι εξωτερικά, λόγω του αλευριού, θα έχει πάρει ένα άσπρο χρώμα. Παίρνουμε τις ηπείρους, τις σχεδιάζουμε πάνω στο τόπι. Φοβερές λεπτομέρειες δεν χρειάζονται.
5)       Αφού σχεδιάσουμε τις ηπείρους, τις παιρνάμε και με χοντρό μαρκαδόρο.
6)       Παίρνουμε μπλε μπογιά-τέμπερα και βάφουμε τους ωκεανούς και πορτοκαλί μπογιά για τις ηπείρους. Η άσπρη μπογιά είναι για τον βόρειο και νότιο πόλο.
       Σημείωση: Αφού περάσουμε με μπλε χρώμα τις θάλασσες, τότε μπορούμε να κάνουμε δύο τρύπες, μία στον βόρειο πόλο και μία στο νότιο, έτσι ώστε να περάσουμε μέσα το κοντάρι και να διευκολυνθούμε στο υπόλοιπο βάψιμο.
7)       Στο κοντάρι μας, πριν περάσουμε την γη, πρέπει να βάλουμε έναν κρίκο, ώστε να κάτσει πάνω σε αυτόν η γη μας και να μην φύγει από κάτω. Τον ίδιο κρίκο πρέπει να βάλουμε και από πάνω, στον βόρειο πόλο, έτσι ώστε να μείνει σταθερή η γη και να μην γυρνάει, καθώς όσο να ’ναι, χαρτί είναι, αν και είναι σκληρό. Αλλά δεν το διακινδυνεύουμε. 
8)   Αφού, λοιπόν, τοποθετήσουμε το κοντάρι, βάφουμε και τις ηπείρους με πορτοκαλί χρώμα.
9)    Παίρνουμε άσπρη μπογιά και βάφουμε τον βόρειο και νότιο πόλο.
10)   Αφού στεγνώσει, περνάμε την γη μας με λούστρο για να μην φύγει η μπογιά, καθώς είναι τέμπερα (εκτός και αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικά χρώματα, από αυτά που βάφουμε τους τοίχους μας) και η υδρόγειος σφαίρα μας είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου