.
Δεύτερος έρχεται ο καρχαρίας – τίγρης, που αποκαλείται και «ύαινα των θαλασσών», που ευθύνεται για 104 επιθέσεις. Τρίτος στην κατάταξη έρχεται ο καρχαρίας – ταύρος, ένας από τους λίγους καρχαρίες που μπορούν να εισβάλουν στα ρηχά νερά, που θεωρείται υπεύθυνος για 69 επιθέσεις. Τέταρτος σε αυτή τη μακάβρια λίστα έρχεται ο γκριζομούρης καρχαρίας που ειδικεύεται στους δύτες και στους ψαράδες κι ευθύνεται για 53 επιθέσεις. Ακολουθεί ο καρχαρίας της οικογένειας Lamnidae (38 επιθέσεις), ο σφυροκέφαλος (34 επιθέσεις), ο μπλε καρχαρίας, που επιτίθεται συχνά στους ναυαγούς (30 + επιθέσεις) και τέλος ο καρχαρίας των γκρίζων υφάλων (10 επιθέσεις).
Στον κόσμο υπάρχουν σήμερα πάνω από 250 είδη καρχαρίες και ζουν σ' όλες τις θάλασσες, με μόνη εξαίρεση την Κασπία Θάλασσα. Το μοναδικό είδος καρχαρία που ζει στο γλυκό νερό είναι ο καρχαρίας της Νικαράγουας. Οι καρχαρίες τρέφονται κυρίως με ψάρια, αλλά υπάρχουν και μερικοί που δεν περιφρονούν τα μαλάκια και το πλαγκτόν.Το πιο γνωστό είδος απ' αυτούς είναι ο καρχαρίας ο σταχτής. Ο καρχαρίας αυτός ζει σε όλους τους ωκεανούς και φτάνει και μέχρι τη Μεσόγειο. Έχει μήκος 3 - 4 μέτρα και ζυγίζει 500 - 700 κιλά . Πρόκειται για εντελώς ακίνδυνο και ήσυχο ψάρι, που τρέφεται κυρίως από μαλάκια και τυχαία μόνο με ψάρια.
Άλλα είδη γνωστά είναι: καρχαρίας ο Γίγας που είναι ο μεγαλύτερος καρχαρίας που ζει σήμερα. Συνήθως το μήκος του είναι γύρω στα 10 - 12 μέτρα . Ζει κυρίως στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Καρχαρίας ο μεγάλος. Κι αυτός από τους μεγαλύτερους που ζουν ακόμη. Ζει σε κοπάδια μέχρι 1000 άτομα και τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια και πλαγκτόν. Είναι εντελώς ακίνδυνος για τον άνθρωπο.
Καρχαρίας ο ανθρωποφάγος, ο πιο επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Το μήκος του φτάνει τα 13 μέτρα .Ο καρχαρίας ο ανθρωποφάγος που οι ψαράδες τον λένε "δολοφόνο της θάλασσας" ζούσε κυρίως στις τροπικές θάλασσες. Σήμερα, όμως, είναι δυνατό να τον απαντήσει κανείς ακόμη και στο Βόρειο Ατλαντικό. Επιτίθεται στον άνθρωπο, χωρίς καμιά αιτία και χωρίς να έχει προκληθεί. Έχουν σημειωθεί επιθέσεις του και σε βάρκες ακόμη.Ο καρχαρίας αυτός τρώει τα πάντα σε μεγάλες ποσότητες κι αποτελεί πραγματική μάστιγα για τα δίχτυα των ψαράδων που τα καταστρέφει. Στην Αυστραλία αποτελούν συνεχή κίνδυνο για τους κολυμβητές, ενώ κάθε χρόνο σ' όλο τον κόσμο αναφέρονται πολλά ανθρώπινα θύματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας των κολυμβητών από τις επιθέσεις του.
Ο καρχαρίας της Νικαράγουας, που είπαμε παραπάνω, έχει μήκος μέχρι 3 μέτρα . Επιτίθεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό κι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους ιθαγενείς. Τέλος, υπάρχουν και μικρά είδη καρχαριών μεταξύ των οποίων ο πιο γνωστός είναι ο γαλέος. Το μήκος του δε ξεπερνά τα 70 μέχρι 90 εκατοστά . Συνήθως ακολουθεί τα κοπάδια των ψαριών και καμιά φορά μπερδεύεται στα δίχτυα κι όταν είναι μεγάλος, μπορεί να τα καταστρέψει. Το κρέας του τρώγεται.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν εντοπίσετε στο νερό έναν καρχαρία είναι να απομακρυνθείτε όσο μπορείτε περισσότερο. Κινηθείτε γρήγορα αλλά με ήρεμες κινήσεις καθώς οι καρχαρίες έλκονται από τα ταραγμένα νερά. Αν ο καρχαρίας ήδη κινείται προς το μέρος σας, τότε απλά απομακρυνθείτε χωρίς να δώσετε σημασία στον τρόπο που θα το κάνετε.Αν ένας καρχαρίας σας δαγκώσει, τότε προσπαθήστε να ξεφύγετε πριν να σας πάρει μαζί του κάτω από το νερό. Χτυπήστε τον στη μουσούδα, στο κεφάλι, τα μάτια και ίσως να σας ελευθερώσει. Ωστόσο, δεν ευθύνονται οι καρχαρίες για όλες τις επιθέσεις. Οι επιθέσεις καρχαρία είναι πιο συχνές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως αναφέρει ο Burgess, καθώς τόσο οι καρχαρίες όσο και οι άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα ταυτόχρονα. Μερικές φορές οι καρχαρίες επιτίθενται γιατί εμείς οι άνθρωποι τους προκαλούμε, είτε φέρνοντας στο νερό τροφή είτε γιατί τους ενοχλούμε όταν βρεθούμε κοντά τους. Άλλες φορές, το θύμα μπορεί απλά να βρίσκεται στο ακατάλληλο μέρος την ακατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, κάποιος που βρίσκεται πάνω σε μια ιστιοσανίδα προκαλεί τους καρχαρίες εν αγνοία του καθώς τα κύματα που δημιουργεί η σανίδα είναι «κόκκινο πανί» για τα κήτη. Ενώ οι επιθέσεις καρχαρία και οι θάνατοι που προκαλούν είναι πολύ λιγότεροι από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ο αριθμός τους φαίνεται ότι αυξάνεται σταθερά."Κάθε δεκαετία είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των επιθέσεων αυξάνεται," παραδέχεται ο Burgess. "Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού που δείχνει ενδιαφέρον στις θαλάσσιες δραστηριότητες." Οπότε ποια είναι η ενδεδειγμένη πορεία; "Αν φερόμαστε με λογική και σύνεση μέσα στο νερό, τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα," συμβουλεύει ο McEachran. "Αν θέλετε να είστε πιο ασφαλής, προτιμήστε μια παραλία που έχει ναυαγοσώστες. Αυτοί έχουν το νου τους για πιθανές εμφανίσεις καρχαρία.
Μαρία Π. – Ε2΄
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου