Σελίδες

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ


ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ


Στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ένα σπάνιο είδος φώκιας, η μεσογειακή φώκια ή φώκια μοναχός.
Η μεσογειακή φώκια παλιότερα ζούσε σε όλη τη μεσόγειο, αλλά σήμερα έχουν μείνει πολύ λίγες φώκιες αυτού του είδους, που απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα ζουν οι περισσότερες από αυτές που έχουν απομείνει, σε έρημες θάλασσες και σπηλιές. Διαλέγουν απομονωμένα και καλά προφυλαγμένα μέρη, ώστε να μην ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία.
Η μεσογειακή φώκια έχει σταχτί ή καφέ χρώμα, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,5 μέτρα μήκος και ζυγίζει 250 έως 300 κιλά. Τα νεογέννητα έχουν μαύρο τρίχωμα, μήκος ένα μέτρο και ζυγίζουν 15 κιλά. Οι θηλυκές φώκιες γεννάνε ένα μικρό κάθε δυο χρόνια.
Αν και στην Ελλάδα προστατεύονται από το νόμο, ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς και είναι το υπ’ αριθμό ένα απειλούμενο με εξαφάνιση είδος στην Ευρώπη.
Για την προστασία της μεσογειακής φώκιας και των βιότοπων στους οποίους ζει έχει ιδρυθεί η Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας. Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνεται και η περίθαλψη τραυματισμένων ζώων ή νεογέννητων που οι μητέρες τους σκοτώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου