Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΤΖΟΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Καθηγητής από τη Φλωρεντία ανακάλυψε ποιά είναι η γυναίκα στον πίνακα του ντα Βίντσι Τζοκόντα.


Ο καθηγητής Τζουζέπε Παλάντι από τη Φλωρεντία ισχυρίζεται πως είναι σίγουρο ότι ανακάλυψε την ταυτότητα της γυναίκας που ζωγράφισε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι στον περίφημο πίνακά του Τζοκόντα, που εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου. Στο βιβλίο του με τίτλο "Mona Lisa, mulier ingenua" ο Παλάντι διηγείται την ιστορία της Λίζα Γκεραρντίνι που γεννήθηκε στη Φλωρεντία το Μάιο του 1479, παντρεύτηκε τον Φραντσέσκο Τζοκόντο και πόζαρε ως μοντέλο στον ντα Βίντσι. "Η γυναίκα αυτή μοίραζε τη ζωή της ανάμεσα στη Φλωρεντία και το Κιάντι στην Τοσκάνη. Και εγώ κατάγομαι από την επαρχία αυτή έτσι αποφάσισα να διηγηθώ τη ζωή της", επισημαίνει ο ιταλός καθηγητής.


Στο βιβλίο του ο συγγραφέας αναπαριστά τη ζωή της Λίζα και του συζύγου της, αναφέροντας τις διαφορετικές περιοχές στις οποίες έζησε. Εξηγεί πως η οικογένεια Ντελ Τζοκόντο, που ήταν πολύ γνωστή στη Φλωρεντία, είχε δεσμούς με την οικογένεια των Μεδίκων και με τον ίδιο τον ντα Βίντσι, που καταγόταν από την Τοσκάνη. Ο Τζοκόντο ήταν ένας πλούσιος έμπορος μετάξης και πελάτης του πατέρα του Λεονάρντο που ήταν από τους σπουδαιότερους συμβολαιογράφους της Φλωρεντίας. Επίσης ο ντα Βίντσι έζησε από το 1501 ως το 1503 στο Κιάντι όπου η οικογένεια του Τζοκόντο είχε ένα παρεκκλήσι στο οποίο προσεύχονταν συχνά η Λίζα.


Για τις έρευνές του ο Παλάντι χρησιμοποίησε τα αρχεία της Φλωρεντίας και τα βιβλία του κτηματολογίου για να εντοπίσει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ντελ Τζοκόντο. "Χρησιμοποίησα επίσημα έγγραφα, δεν είναι ένα μυθιστόρημα", υπογραμμίζει ο ίδιος. Οι έρευνες του Παλάντι επιβεβαιώνουν όσα έγραψε ο πρώτος βιογράφος του ντα Βίντσι Τζόρτζιο Βαζάρι. Το ποιά είναι η Μόνα Λίζα είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς. Ορισμένοι ισχυρίζονται μάλιστα πως η γυναίκα αυτή δεν υπήρξε ποτέ και πως ο πίνακας είναι μια αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου