Υποσιτισμό έχουμε όταν ο άνθρωπος δεν τρέφεται σωστά, όταν καταναλώνει πολύ λίγη, ελάχιστη τροφή από την κανονική ποσότητα που θα έπρεπε.
Έτσι, ο οργανισμός δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε μιας και δεν δέχεται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, πρωτεΐνες κ.λπ).
Ο υποσιτισμός προέρχεται από:
α) φτώχεια ή σιτοδεία (έλλειψη σιτηρών που παρατηρείται ύστερα από καταστροφή της σοδειάς).
β) περίοδο πολέμου
γ) περίοδο ξηρασίας
δ) κλιματική αλλαγή
ε) ασθένειες (κόβουν την όρεξη, εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, καταναλώνουν θερμίδες προκειμένου να καταπολεμηθεί η λοίμωξη και αποσπούν θρεπτικές ουσίες μέσω του εμετού και της διάρροιας)
Συμπτώματα του υποσιτισμού είναι:
- μείωση βάρους
- φούσκωμα στο στομάχι
- κακή ανάπτυξη
- αιμορραγία των ούλων
- η αναιμία (έλλειψη σιδήρου)
- κόπωση
- δυσκολία συγκέντρωσης
- μειωμένη απόδοση
- αργή χρόνοι αντίδρασης
- χλωμό πρόσωπο
- ξηρό δέρμα
- αδυναμία
- ζαλάδες
- έντονη τριχόπτωση
Περισσότερο κινδυνεύουν από τον υποσιτισμό τα παιδιά γιατί ο οργανισμός τους είναι αδύναμος και βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης. Χωρίς την κατάλληλη τροφή τα παιδιά δεν μπορούν να αναπτυχθούν όπως πρέπει. Tα περισσότερα υποσιτιζόμενα παιδιά περιέρχονται σε αυτή την κατάσταση πριν από την ηλικία των τριών ετών.
Το ένα τρίτο των παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υποσιτισμό (150 εκατομμύρια παιδιά). Κάθε χρόνο υπάρχουν παγκοσμίως 5.000.000 θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών λόγω υποσιτισμού.
Κάθε 5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα.
Υποσιτισμός δεν υπάρχει μόνο στις φτωχές χώρες αλλά και στις αναπτυγμένες. Σε αυτές δεν υπάρχει έλλειψη τροφής, αλλά ο υποσιτισμός προκαλείται λόγω της κακής διατροφής.
Ευγενία Χ. / Χριστίνα Χ., Στ΄1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου