Σελίδες

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Μπονσάι

Η λέξη bonsai είναι γιαπωνέζικη και σημαίνει "δέντρο νάνος σε ρηχό δίσκο". Έτσι, συνήθως πιστεύεται ότι η τέχνη του Μπονσάι ξεκίνησε στην Ιαπωνία, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ξεκίνησε στην Κίνα και υπάρχουν αναφορές ότι ήδη από το έτος 2000 π.Χ. oι Κινέζοι καλλιεργούσαν φυτά σε δοχεία (γλάστρες) ως τμήμα της κηπουρικής τέχνης τους.
Το μπονσάι χαρακτηρίζεται από το μικρό του μέγεθος. Η διατήρηση του μικρού μεγέθους του οφείλεται στην μικρή γλάστρα όπου φυτεύεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την μη ανάπτυξη μεγάλων ριζών και το να μην τρέφεται πολύ. Γι' αυτό κόβονται τακτικά κλαδιά, βλαστοί και ρίζες.
Υπάρχουν διάφορα στυλ μπονσάι (30 αναγνωρισμένα) ως προς το σχήμα ανάπτυξής τους. Τα πιο βασικά και συνηθισμένα είναι τα εξής:

l        Το τυπικό όρθιο, που είναι το κατακόρυφο.

l        Το άτυπο όρθιο χαρακτηρίζεται από ένα σχήμα σαν ελαφρό "S" στον κορμό

l        Το στυλ του διπλού, τριπλού ή πολλαπλού κορμού, που αποτελείται από 2, 3 ή περισσότερους κορμούς οι οποίοι ενώνονται στη βάση.

l        Το στυλ "καταρράκτης".
l        Το στυλ "δαρμένο από τον άνεμο" προσπαθεί μοιάσει σε ένα δέντρο που συνέχεια δέρνεται από τους δυνατούς ανέμους.
l        Το "λογοτεχνικό" (λεπτές συστροφές του κορμού ο οποίος έχει ελάχιστο φύλλωμα).
l        Το στυλ "σκούπα". Ο κορμός είναι ίσιος και τα κλαδιά τακτοποιούνται προς τα πάνω σαν μία ανάποδη σκούπα.
Τέλος υπάρχουν τα διάφορα στυλ σε ομάδα, σαν τοπία, σαν μικρό άλσος ή δασάκι, από μερικά δεντράκια μπονσάι. Τα δέντρα πάντα υπάρχουν σε μονό αριθμό, γιατί οι ζυγοί στην Κίνα και στην Ιαπωνία θεωρούνται αριθμοί της κακοτυχίας, και συγκεκριμένα το 4 είναι ο αριθμός του θανάτου.


Οδηγός κατηγοριών μπονσάι ως προς το μέγεθος

SHITO
Shito είναι το μικρότερο μέγεθος δέντρων μπονσάϊ, το οποίο κυμαίνεται από 2,5 έως 6 εκατοστά.
ΜΑΜΕ 
Κυμαίνεται από 7-20 εκατοστά.
SHOHIN
Η κατηγορία αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 εκατοστά. Σε πολλές όμως περιπτώσεις πλησιάζουν τα 30 εκατοστά.  Γνωστή ως κατηγορία ''ένα χέρι'' επειδή μπορεί κανείς να κρατήσει το μπονσάϊ στην παλάμη του.
KATABE-MOCHI
Μέγεθος που το συναντάμε πολύ συχνά, κυμαίνεται από 30 έως 44 εκατοστά. Μεγάλα και επιβλητικά μπονσάϊ με πολύ πλούσια ανάπτυξη .
CHU-CHUHIN
Μεγάλα δέντρα που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 60 εκατοστά .
OMONO
Ύψος από 60 εκατοστά μέχρι 1,20. Για να μετακινηθούν χρειάζονται δυο άτομα από οπού και προέρχεται η κατηγορία ''4 χέρια''(OMONO).
IMPERIAL
Τα μεγαλύτερα μπονσάϊ στον κόσμο , υπάρχουν συνήθως μονό στην Ιαπωνία, ξεπερνούν σε ύψος ακόμη και τα 2 μέτρα
Ηρακλής Κ., Στ1΄



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου